Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dobkályha és barackfa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. március 17. 13:00
Dobkályha és barackfa
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Remek összejövetel volt a Weis Mór-villában a Béke sugárúton. A kertészkedő, illetve a kertet és a természetet szerető emberek látogattak el a magbörzére, ahol a kertészkedés dolgairól tájékozódhattak a kedves érdeklődők.

Igazán remek rendezvény volt! Köszönet a rendezőknek a sok munkáért. A látogatók száma is egyfajta köszönettel ért fel. Remélhetőleg lesz még máskor is ilyen nagyszerű összejövetel.

A metszések közben vagyunk, de a kedvező időjárásnak köszönhetően már virágzanak a barackok. A kajszibarackot és az őszibarackot lehet zöldmetszéssel is szabályozni, ha véletlenül elmarad a metszés. Természetesen az őszibaracknál jobb a tavaszi metszés.

A csapadékos, nedves időjárás fokozza a monília és a varasodás veszélyét. A virágzásban is érdemes a permetezést elvégezni, hogy a betegségek ne tudjanak teret hódítani esős időjárás esetén.

Nem tudhatjuk, hogy lesz-e még fagy, de nem árt, ha felkészülünk rá. A háború előtt a barackfákat kis dobkályhákkal védték sikeresen. Húsz-huszonöt literes festékes vagy kittes badellák kiürítése után egy nagyobb mécses belehelyezésével döntően befolyásolhatjuk a fa körüli hőmérsékletet. A badella alsó peremén két lyukat fúrjunk a megfelelő levegő ellátása miatt, de ne egymással szemben, a huzat miatt. Egy nagyobb mécses reggelig is kitart.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)