Fotó: pixabay.com
Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk. Magas víztartalmának köszönhetően nagyon jó szomjoltó, üdítő hatású a nagy melegben.
Külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Italként vitamin- és ásványisó-tartalma révén jót tesz a szervezetünknek.
Gazdag káliumban, foszforban, vasban, rostokban, K-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert.
Magas káliumtartalma miatt egészséges vízhajtó hatása van, így segít tehermentesíteni a keringési rendszert, és nem terheli meg a veséket. Rostjai kedvező hatással vannak a gyomor működésére, az emésztésre.
Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes a héjával együtt fogyasztanunk.
Joghurtos uborkaleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 db közepes méretű kígyóuborka
- 2 ek. olaj
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek. citromlé
- ½ csokor friss kapor
- 500 ml joghurt
Az uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, a magokat kikaparjuk, majd az uborkát szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olajon az uborkaszeleteket a sóval, a borssal, a citromlével 3-4 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Az uborkát a friss kaporral pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
Energia: 609 kcal
Fehérje: 25,09 g
Zsír: 34,3 g
Szénhidrát: 59,5 g
Egészségükre!