Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az uborka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2025. július 14. 13:15
Az uborka
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk. Magas víztartalmának köszönhetően nagyon jó szomjoltó, üdítő hatású a nagy melegben.

Külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Italként vitamin- és ásványisó-tartalma révén jót tesz a szervezetünknek.

Gazdag káliumban, foszforban, vasban, rostokban, K-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert.

Magas káliumtartalma miatt egészséges vízhajtó hatása van, így segít tehermentesíteni a keringési rendszert, és nem terheli meg a veséket. Rostjai kedvező hatással vannak a gyomor működésére, az emésztésre.

Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes a héjával együtt fogyasztanunk.

Joghurtos uborkaleves

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 db közepes méretű kígyóuborka
  • 2 ek. olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ek. citromlé
  • ½ csokor friss kapor
  • 500 ml joghurt

 

Az uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, a magokat kikaparjuk, majd az uborkát szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olajon az uborkaszeleteket a sóval, a borssal, a citromlével 3-4 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Az uborkát a friss kaporral pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.

 

Energia: 609 kcal

Fehérje: 25,09 g

Zsír: 34,3 g

Szénhidrát: 59,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM