Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán koncertezik a világjáró harmonikavirtuóz!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2024. március 06. 17:00
Gyulán koncertezik a világjáró harmonikavirtuóz!
Orosz Zoltán harmonikaművész

A legutóbbi, álló tapssal záródott gyulai koncert után, május 3-án ismét városunkban ad szólókoncertet Orosz Zoltán harmonikaművész, aki hangszerének egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb művésze.

A művész a világ számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig mindenhol fergeteges sikereket aratva, a legnagyobb koncerttermektől a sportcsarnokokon át a szabadtéri fesztiválok színpadain egyaránt. Hihetetlen virtuozitása rendkívüli zeneiséggel párosul, a közönség rendszeresen állva tapsolva ünnepli felejthetetlen fellépéseit, bármely földrészen legyen is az.

Koncertjein a legkülönbözőbb stílusokban mutatja be páratlan tudását, elképesztő árnyalatgazdagságú, szenvedélyes előadásmódja mindannyiszor magával ragadja a közönséget és zenészpartnereit egyaránt.

A gyulai koncertprogram zenei összeállítása is különlegesen színes, a francia sanzontól a Balkán zenéjéig, a magyar népdaltól a klasszikus zenén át az argentin tangóig számtalan stílus és árnyalat jelenik majd meg a sodró lendületű koncerten.

A művész mai napig meghatározónak érzi, hogy hároméves korában első tanára az édesapja volt, általa ismerkedhetett meg – a szerb határ melletti magyar kisvárosban – Bácsalmáson a magyar népzene mellett a Balkán zenéjének páratlan ritmusaival. A művész minden koncertjén előad egy olyan dallamot, amelyet még gyermekkorában tanult édesapjától, ezzel is emlékezve tanítására, életszemléletére.

A zenész munkásságát a zenészszakma Artisjus-díjjal, a Magyar Rádió eMeRTon-díjjal ismerte el. 2015-ben Bácsalmás város Orosz Zoltán harmonikaművésznek a Bácsalmás Város Díszpolgára kitüntető címet adományozta, 2022-ben Budapestért díjban részesült.

A művész egyébként rendszeresen jár Gyulán, mivel a zene mellett szenvedélyes gyűjtője és rajongója a régi, háború előtti rádiókészülékeknek, így mikor tudomást szerzett 2015-ben Wlassits Nándor rádiómérnök rádiótörténeti kiállításáról, azonnal útnak indult Budapestről, hogy megcsodálja a gyulai rádiómúzeumban e páratlan gyűjteményt, ami annyira megtetszett neki, hogy azóta is gyakori látogatója a fürdővárosnak.

Azok a szerencsések, akik ott lesznek a május 3-ai koncerten, élőben tapasztalhatják meg, amiről az egyik tekintélyes német újság is írt.

Orosz Zoltán a világ legjobb harmonikaművészeinek egyike..., amikor végre a színpadra lépett..., hirtelen ő lett az est királya. Már tíz másodperc után a lábainál hevert a közönség...” (Holger Wetzel / 2016. augusztus 01. /Thüringer Allgemeine)

A koncert helyszíne: Gyula, Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola – színházterem, 5700 Gyula, Bartók Béla utca 3. A koncert dátuma: 2024. május 3. 19 óra. Jegyek kaphatók a Gyulai Tourinform Irodában (5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 7.), illetve a jegy.hu oldalon.

www.zoltanorosz.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)