Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gomba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szali Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. február 25. 14:00
A gomba
Szalai Ilona dietetikus rovata

A gomba biológiai értéke abban rejlik, hogy fehérjéinek aminosav összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez, tehát az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazzák. Az is igaz azonban, hogy ezek a fehérjék nehezebben hasznosulnak a gombában lévő rostok miatt.

Fotó: pixabay.com

A fehérjén kívül a szénhidrátok, ásványi sók (foszfor, kálium, réz, szelén, vas stb.) vitaminok (A, B, D), íz és zamatanyagok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gombából készült ételek az egészségünket szolgálják. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók.

Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem kerülhető el. A gombában nagy mennyiségben víz van (88-92 %). Emiatt a gombás étel gyorsan megromlik, tehát frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni sem! A gombák ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, így segítik az emésztést.

A gombát rövid ideig kell párolni, sütni, főzni. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször.

Bakonyi sertésborda

Hozzávalók (5 adag):

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg gomba
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és egy serpenyőben elősütjük, majd tálra szedjük. Az olajon megpároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Paprikakrémmel ízesítjük, és hozzáadjuk a megmosott, félbevágott paprikát, paradicsomot. Ezután visszatesszük a gombára az elősütött hússzeleteket, és addig főzzük, míg a gomba és a hús is puha lesz. A húst kiszedjük egy tányérra. A gombás szaftot behabarjuk és felforraljuk. Visszatesszük bele a húst. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk.

  • Energia: 2451 kcal
  • Fehérje: 238,3 g
  • Zsír: 140,8 g
  • Szénhidrát: 57,9 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)