Fotó: pixabay.com
A fehérjén kívül a szénhidrátok, ásványi sók (foszfor, kálium, réz, szelén, vas stb.) vitaminok (A, B, D), íz és zamatanyagok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gombából készült ételek az egészségünket szolgálják. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók.
Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem kerülhető el. A gombában nagy mennyiségben víz van (88-92 %). Emiatt a gombás étel gyorsan megromlik, tehát frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni sem! A gombák ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, így segítik az emésztést.
A gombát rövid ideig kell párolni, sütni, főzni. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször.
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók (5 adag):
- 1 kg sertéskaraj
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg gomba
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál paprikakrém
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és egy serpenyőben elősütjük, majd tálra szedjük. Az olajon megpároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Paprikakrémmel ízesítjük, és hozzáadjuk a megmosott, félbevágott paprikát, paradicsomot. Ezután visszatesszük a gombára az elősütött hússzeleteket, és addig főzzük, míg a gomba és a hús is puha lesz. A húst kiszedjük egy tányérra. A gombás szaftot behabarjuk és felforraljuk. Visszatesszük bele a húst. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk.
- Energia: 2451 kcal
- Fehérje: 238,3 g
- Zsír: 140,8 g
- Szénhidrát: 57,9 g
Egészségükre!