A kobalamin megköti a szervezetbe jutó méreganyagokat, megújítja a sejteket, csökkenti a fáradtság, kimerültség érzését és az immunrendszert is erősíti. Támogatja az agy megfelelő működését, az idegrendszer egészségét is megőrzi.
A B-12 vitamin természetes úton csak táplálkozás révén tud bejutni a szervezetbe, és jelentős mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekben található. A B-12 vitaminhiányos állapot elsősorban időseknél, cukorbetegeknél, bélbetegséggel küzdőknél, áldott állapotban lévőknél, vegetáriánusoknál is vegánoknál fordulhat elő.
A vitaminhiány tünetei elsősorban a fáradtság érzete, súlyosabb esetben idegi rendellenesség és a vérszegénység. A kobalamin természetes módon legnagyobb mennyiségben a húsokban található meg, mint például a bárányhús, emuhús, marhahús, lazac, szardínia, tonhal, baromfihús, kacsahús, pulykahús és a tojás, illetve a növényi eredetű források a teljes kiőrlésű gabonafélék és az alga.
Bár a B-12 vitamin pótlástól nem kell félni, mert nagyobb mennyiségben sem toxikus hatású, de az alkalmazásáról mindig kérje ki szakember véleményét.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]