Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kobalamin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. február 25. 15:00
A kobalamin
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A B12-vitamin, azaz a kobalamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért fontos pótolni. Az egész szervezetre hatással van, hiszen nem csak a vörösvértestek termelésében vesz részt, hanem az anyagcserében is.

A B-12 vitamin természetes úton csak táplálkozás révén tud bejutni a szervezetbe

Fotó: pixabay.com

A kobalamin megköti a szervezetbe jutó méreganyagokat, megújítja a sejteket, csökkenti a fáradtság, kimerültség érzését és az immunrendszert is erősíti. Támogatja az agy megfelelő működését, az idegrendszer egészségét is megőrzi.

A B-12 vitamin természetes úton csak táplálkozás révén tud bejutni a szervezetbe, és jelentős mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekben található. A B-12 vitaminhiányos állapot elsősorban időseknél, cukorbetegeknél, bélbetegséggel küzdőknél, áldott állapotban lévőknél, vegetáriánusoknál is vegánoknál fordulhat elő.

A vitaminhiány tünetei elsősorban a fáradtság érzete, súlyosabb esetben idegi rendellenesség és a vérszegénység. A kobalamin természetes módon legnagyobb mennyiségben a húsokban található meg, mint például a bárányhús, emuhús, marhahús, lazac, szardínia, tonhal, baromfihús, kacsahús, pulykahús és a tojás, illetve a növényi eredetű források a teljes kiőrlésű gabonafélék és az alga.

Bár a B-12 vitamin pótlástól nem kell félni, mert nagyobb mennyiségben sem toxikus hatású, de az alkalmazásáról mindig kérje ki szakember véleményét.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)