Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A NAK csatlakozott az uniós agrárérdekképviseletek EU-nak küldött felhívásához

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. február 24. 16:00
A NAK csatlakozott az uniós agrárérdekképviseletek EU-nak küldött felhívásához
A felhívás szerint az EU-nak vissza kell helyeznie a stratégiája középpontjába a mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csatlakozott a Copa-Cogeca nyílt leveléhez, amelyben az EU mezőgazdasági termelőinek és szövetkezeteinek érdekképviselete az agrárium érdekeinek hatékonyabb képviseletét kéri az Európai Bizottság elnökétől – közölte a NAK elnöke pénteken.

Győrffy Balázs a közösségi oldalán közölte, hogy a Copa-Cogeca (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága) elnökségi ülésén az állattenyésztők érdekében felszólalt a laboratóriumokban előállított műhús ellen.

Az agrárkamara vezetője a bejegyzésben megosztotta az érdekképviseletek levelét is, amelyet Ursula von der Leyennek címeztek, és amelyet a Copa tagjaként a NAK is aláírt.  

A felhívás szerint az EU-nak vissza kell helyeznie a stratégiája középpontjába a mezőgazdaságot, ha a gazdatiltakozásokat kezelni akarja. A mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás az európai projekt fontos része, érdekeiket ennek ellenére figyelmen kívül hagyják, miközben az európai gazdálkodók versenyképességét gazdasági, éghajlati és társadalmi kihívások is fenyegetik - fogalmaztak.

A levél sürgős intézkedéseket szorgalmaz, hogy a gazdák munkája egyszerűsödhessen, adminisztrációs terheik csökkenjenek, az élelmiszerláncokból tisztességes díjazással részesüljenek.

Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó védintézkedéseket ki kell terjeszteni a gabonára, az olajos magvakra és a mézre, a zöld megállapodás mezőgazdasági hatásait pedig föl kell mérni a következő hónapokban – írták a levélben.

Az uniós agrárérdekképviseletek azt is kérik, hogy a következő uniós költségvetés tükrözze a gazdálkodók előtt álló kihívásokat, továbbá legyen saját uniós biztosa a mezőgazdaságnak és a vidéki területeknek, aki egyúttal az Európai Bizottság alelnöki tisztségét is betöltené.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)