Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne vagdalkozz, metssz!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. február 11. 14:00
Ne vagdalkozz, metssz!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az időjárás-előrejelzők igen jó időt jósolnak az elkövetkező napokra. Az egyik legfontosabb korai munkánk a gyümölcsfáink metszése. Érdemes a pillanatnyi jó időt kihasználni, hiszen nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben milyen időjárás akadályozhat minket fontos teendőink elvégzésében.

A metszésnél ügyeljünk arra, hogy amennyiben nem muszáj, ne vagdalkozzunk feleslegesen! Sokan túlzásba viszik a metszést, és ennek következtében a következő szezonban nagyon sok vízhajtást hoznak a fáink, főleg ha nem tudnak elég termést hozni a fagyok és az esetleges betegségek következtében.

Alapvető szempont, hogy a korona szellős, benapozható legyen. Fontos, hogy fel tudjunk mászni a fára metszéskor és a gyümölcsök szedésekor. Lényeges az is, hogy a permetező- szerek egyenletesen tudják beborítani a koronát. A legfontosabb viszont, hogy a termőrügyek és a hajtórügyek megfelelő arányban legyenek egyegy növényen. Természetesen ezért ismerni kell a rügyeket, hogy a metszés folyamán tudjuk, hogy mit vágjunk le és mit hagyjunk meg.

A rózsa metszését is el lehet végezni. Régi tapasztalás, hogy a gyengébb növekedésű rózsákat kevésbé vágjuk vissza, míg az erősebb növekedésűeket bátrabban visszavághatjuk. A szép rózsákhoz sok tápanyagra van szükség, elsősorban szerves trágyára. Amennyiben ősszel nem biztosítottuk számukra ezt a „finomságot”, most még pótolhatjuk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)