Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgaborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. február 11. 13:00
A sárgaborsó
Szalai Ilona dietetikus rovata

A sárgaborsóhoz egész évben könnyen hozzájuthatunk. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, folsavat, fehérjét és rostokat. Ezeken kívül kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán és cink is van benne.

Fotó: pixabay.com

B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhető, hogy fogyasztása jót tesz az idegeinknek. Egyfajta természetes nyugtatóként funkcionál, így ha fokozott fizikai és szellemi terhelés előtt állunk, válasszuk a sárgaborsót! Mivel a sárgaborsó káliumban is gazdag, ezért hatékony természetes vérnyomáscsökkentő, ráadásul a benne található triptofán (fehérjeépítő aminosav) hozzájárul a nyugodt alváshoz, így alvászavarokra is jó megoldás lehet a sárgaborsó.A sárgaborsó javítja az emésztést, és hozzájárul az egészséges anyagcsere folyamatok fenntartásához, ezáltal segít méregteleníteni a szervezetet.

  

Santorini szigetén népszerű fava

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 1,2 liter zöldség alaplé
  • 1 darab citrom leve
  • 4 evőkanál olívaolaj

A sárgaborsót annyi forrásban lévő vízzel felöntjük, amennyi ellepi. A hagymát finomra vágjuk, a sárgarépát kockázzuk, a fokhagymát vékonyra vágjuk. A zöldségeket serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, babérleveleket, majd 2 evőkanál olívaolajon közepes lángon pároljuk. A sárgaborsót leszűrjük, majd a serpenyőben készült zöldségekhez adjuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rozmaringot. Körülbelül 15-20 percig főzzük, addig, amíg a hüvelyes felszívja a folyadék jelentős részét és megpuhul. A megpuhult sárgaborsót levesszük a tűzhelyről, kikanalazzuk belőle a babérleveleket és a rozmaringot, majd a serpenyő tartalmát robotgépbe öntjük, belefacsarjuk a citrom levét, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és krémesre turmixoljuk. Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de gazdagabban is, a tetejére sült zöldségeket, saját zsírjában készült szalonnát, kapri- vagy olajbogyót tehetünk.

  • Energia: 1162 kcal
  • Fehérje: 46,4 g
  • Zsír: 43 g
  • Szénhidrát: 130 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)