B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhető, hogy fogyasztása jót tesz az idegeinknek. Egyfajta természetes nyugtatóként funkcionál, így ha fokozott fizikai és szellemi terhelés előtt állunk, válasszuk a sárgaborsót! Mivel a sárgaborsó káliumban is gazdag, ezért hatékony természetes vérnyomáscsökkentő, ráadásul a benne található triptofán (fehérjeépítő aminosav) hozzájárul a nyugodt alváshoz, így alvászavarokra is jó megoldás lehet a sárgaborsó.A sárgaborsó javítja az emésztést, és hozzájárul az egészséges anyagcsere folyamatok fenntartásához, ezáltal segít méregteleníteni a szervezetet.
Santorini szigetén népszerű fava
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab babérlevél
- 1 ág rozmaring
- 1,2 liter zöldség alaplé
- 1 darab citrom leve
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
A sárgaborsót annyi forrásban lévő vízzel felöntjük, amennyi ellepi. A hagymát finomra vágjuk, a sárgarépát kockázzuk, a fokhagymát vékonyra vágjuk. A zöldségeket serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, babérleveleket, majd 2 evőkanál olívaolajon közepes lángon pároljuk. A sárgaborsót leszűrjük, majd a serpenyőben készült zöldségekhez adjuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rozmaringot. Körülbelül 15-20 percig főzzük, addig, amíg a hüvelyes felszívja a folyadék jelentős részét és megpuhul. A megpuhult sárgaborsót levesszük a tűzhelyről, kikanalazzuk belőle a babérleveleket és a rozmaringot, majd a serpenyő tartalmát robotgépbe öntjük, belefacsarjuk a citrom levét, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és krémesre turmixoljuk. Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de gazdagabban is, a tetejére sült zöldségeket, saját zsírjában készült szalonnát, kapri- vagy olajbogyót tehetünk.
- Energia: 1162 kcal
- Fehérje: 46,4 g
- Zsír: 43 g
- Szénhidrát: 130 g
Jó étvágyat!