Fotó: pixabay.com
A B6-vitamin nemcsak a szervezetünk folyamatos energiaszintjének fenntartásához szükséges, hanem az egészséges immunrendszer működésében is szerepet játszik. Támogatja a vérképzést, részt vesz a vörösvérsejtek előállításában, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mint a szívinfarktus, a trombózis és a stroke.
Elengedhetetlen szerepe van az idegrendszer egészséges működésében is, kezeli a depressziót, hatással van a migrénre és egyéb idegi zavarokra, segít megelőzni az epilepsziás rohamokat is.
Amennyiben nincs elegendő piridoxin a szervezetünkben, negatívan befolyásolja a memóriát és az emlékezőképességet, nagyobb eséllyel alakul ki időskori demencia vagy Alzheimer-kór. Szabályozza a hangulatingadozásokat is, növeli a szerotoninszintet és egyéb más hormontermelésében is részt vesz, hasonlóan működik, mint az antidepresszánsok.
Mivel hőkezelés miatt elveszti hatását, érdemes olyan ételeket választani természetes forrásként, amelyek nem feldolgozott élelmiszerek. Megtalálható a májban, élesztőben, az olajos magvakban, a marha és a csirke húsban, a halfélékben (lazac, tőkehal, tonhal), a lencsében, a babban, a spenótban, a banánban, az ananászban és az avokádóban.
Ha természetes forrásból jut a szervezetbe a B6-vitamin, nem kell aggódni a túladagolás miatt. Egy felnőtt ember napi szükséglete 1,5–1,7 mg.
Vitaminok és táplálék-kiegészítők szedéséhez mindig kérje ki szakértő véleményét, mert a vitaminok túladagolása súlyos idegkárosodáshoz is vezethet!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]