Fotó: pixabay.com
A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. Kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében. A savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma stb.) egyben gyógynövények is, és jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. A savanyú káposzta C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. A káposztában lévő glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így a betegségek megelőzésében nagy szerephez jut. A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni, de a savanyú káposztából számtalan étel készíthető, például töltött káposzta, székelykáposzta, babos káposzta stb.
Savanyúkáposztás tepsisburgonya
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 2 db közepes vöröshagyma
- 30 dkg savanyúkáposzta
- 5-5 csipet őrölt bors, őrölt kömény
- ½ szál szárazkolbász
- 1 nagyobb szelet friss disznótoros sonka
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát is megtisztítjuk és felszeleteljük. Hőálló tepsi alját kizsírozzuk, és beletesszük a burgonya és hagymaszeleteket. Megszórjuk a szeletekre vágott fokhagymával és a fűszerekkel. A káposztát is a burgonyára tesszük. A kolbászt felkarikázzuk, a sonkát nagyobb csíkokra vágjuk. Ezeket is a tepsibe tesszük. Óvatos mozdulatokkal átforgatjuk a tepsi tartalmát. 180 fokon alsó- felső sütési módon kb. 50 percig sütjük. Közben egyszer átforgatjuk.
- Energia: 442 kcal
- Fehérje: 97 g
- Zsír: 176 g
- Szénhidrát: 341 g
Egészségükre!


























