Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A savanyú káposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. december 24. 14:00
A savanyú káposzta
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az erjesztéssel tartósított fehér káposzta, főként Közép-és Kelet Európában kedvelt. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését.

Fotó: pixabay.com

A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. Kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében. A savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma stb.) egyben gyógynövények is, és jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. A savanyú káposzta C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. A káposztában lévő glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így a betegségek megelőzésében nagy szerephez jut. A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni, de a savanyú káposztából számtalan étel készíthető, például töltött káposzta, székelykáposzta, babos káposzta stb.

Savanyúkáposztás tepsisburgonya

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 30 dkg savanyúkáposzta
  • 5-5 csipet őrölt bors, őrölt kömény
  • ½ szál szárazkolbász
  • 1 nagyobb szelet friss disznótoros sonka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát is megtisztítjuk és felszeleteljük. Hőálló tepsi alját kizsírozzuk, és beletesszük a burgonya és hagymaszeleteket. Megszórjuk a szeletekre vágott fokhagymával és a fűszerekkel. A káposztát is a burgonyára tesszük. A kolbászt felkarikázzuk, a sonkát nagyobb csíkokra vágjuk. Ezeket is a tepsibe tesszük. Óvatos mozdulatokkal átforgatjuk a tepsi tartalmát. 180 fokon alsó- felső sütési módon kb. 50 percig sütjük. Közben egyszer átforgatjuk.

  • Energia: 442 kcal
  • Fehérje: 97 g
  • Zsír: 176 g
  • Szénhidrát: 341 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)