Fotó: pixabay.com
Enyhén sós ízű, de ezt nem a nátrium-tartalmának, hanem a verbenalin nevű glikozidnak köszönheti. Mivel alkalmazásával enyhíthető az ételek sótlan íze, ezért a sószegény diétában nagy segítségünkre van a növény. Különösen a magasvérnyomás kezelésénél. A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot.
Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. Ma Magyarországon kb. 2,5 millió embert kezelnek magas vérnyomással. A halálozási statisztikák élén is a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A sóbevitel csökkentésével csökken a vérnyomás, kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is.
A népi gyógyászatban emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták, főleg máj- és epebántalmak esetén. A vasfű jó nyálkaoldó, köhögést csillapító hatású. Bőrfertőzések, sebek, körömágygyulladás, aranyér, zúzódások okozta fájdalmaknál gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.
Régen a káposztából, tökből és uborkából készült ételeket ízesítettek vele.
Ételek készítésénél ½ mokkáskanál/adag mennyiséget használjunk!
Egészségükre!


























