Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vasfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. október 29. 14:00
A vasfű
Szalai Ilona dietetikus rovata

A vasfű számos népi neve (verbéna, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve) ellenére sajnos ma már egy elfeledett fűszer.

Fotó: pixabay.com

Enyhén sós ízű, de ezt nem a nátrium-tartalmának, hanem a verbenalin nevű glikozidnak köszönheti. Mivel alkalmazásával enyhíthető az ételek sótlan íze, ezért a sószegény diétában nagy segítségünkre van a növény. Különösen a magasvérnyomás kezelésénél. A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. Ma Magyarországon kb. 2,5 millió embert kezelnek magas vérnyomással. A halálozási statisztikák élén is a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A sóbevitel csökkentésével csökken a vérnyomás, kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is.

A népi gyógyászatban emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták, főleg máj- és epebántalmak esetén. A vasfű jó nyálkaoldó, köhögést csillapító hatású. Bőrfertőzések, sebek, körömágygyulladás, aranyér, zúzódások okozta fájdalmaknál gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

Régen a káposztából, tökből és uborkából készült ételeket ízesítettek vele.

Ételek készítésénél ½ mokkáskanál/adag mennyiséget használjunk!

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)