Fotó: pixabay.com
A gyógyító gyömbér erősíti az immunrendszert. Több fontos vitamin található meg benne, mint az A-, C-, E- és B-komplex vitaminok, de tartalmaz még béta-karotint, nátriumot, vasat, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot, szilíciumot és kalciumot.
Legtöbben emésztésjavításra használják, mert csökkenti a puffadást, nyugtatja a gyomrot, kezelhető vele a baktérium okozta hasmenés is. Várandóság alatt enyhíti a reggeli rosszullétet, de csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.
Kurkumával keverve külsőleg fájdalomcsillapító hatású ízületigyulladás és reuma okozta problémák esetén. Csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
A gyömbér segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.
Reggelente, éhgyomorra igyunk meg egy pohár gyömbérteát, vagy fogyasszuk frissen, vagy őrölt formában, de a gyömbérolaj is hatásos!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]


























