A borókabogyó valójában kerek toboz, tűlevelű növényről származó fűszer- és gyógynövény. Igen gazdag C-vitamin és antioxidáns tartalma van, magas illóolaj tartalommal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert és étvágyjavító hatása is van.
Ősszel akár nyersen is fogyasztva jól alkalmazható légzőszervi megbetegedések kezelésére. Erős vízhajtó hatása miatt húgyúti fertőzéseknél is használható, de komoly vesebetegségeknél ellenjavalt.
Megakadályozza a vérerek károsodását, segít a reumás fájdalmak megszűntetésében, meggátolja a bélférgek elterjedését, kezelhetőek vele puffadást előidéző gyomorproblémák.
A boróka a gin alapanyagaként is ismert, de használják savanyúságokhoz, vadhúsok fűszereként, illetve füstöléshez és tartósításhoz is.
Használatához szakértelem szükséges, az előírtnál hosszabb alkalmazása vesekárosodást okozhat, időseknek csak mértékkel adható!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]