Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a Németvárosi Óvoda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. október 20. 13:15
Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a Németvárosi Óvoda
Kiállítás is nyílt az ünnepség keretében

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte a Németvárosi Óvoda október 20-án. Az ünnepségen felléptek az intézmény jelenlegi és egykori óvodásai, és egy kiállítást is megnyitottak.

Az eseményen elsőként Pálovitsné Czene Ágota intézményvezető mondott beszédet, amelyben köszönetet mondott az elődöknek és a jelenlegi kollégáinak, hogy megőrizték a hivatásukba vetett hitet, hogy hittek és még hisznek a nevelés fontosságában, abban, hogy az óvoda érték- és kultúrateremtő lehet.

Kiemelte: az elmúlt 130 év arra kötelezi őket, hogy ezeket az értékeket megőrizzék, továbbadják, valamint feladatuk az is, hogy a változásokat, az új kihívásokat figyelembe véve, innovatív tudással felvértezve megtalálják a legcélravezetőbb utat a gyermekek optimális fejlődése érdekében. 

Englenderné Hock Ibolya

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, nem sok település mondhatja el magáról, hogy 130 éves lett az egyik óvodája, különösen, ha német intézményről van szó.

Aláhúzta: az óvodák nagyon fontos alappillérei a gyermekek nevelésének, a szocializáció első színterei. Különösen a mai világban játszanak szerepet, ahol a szülők és nagyszülők már nem egy háztartásban élnek, így az óvodáknak nagyobb szerep jut a nevelés, a kultúra és a hagyományok átadása terén, ez pedig hatványozottan igaz a német nevelési intézmények esetében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Kovács József országgyűlési képviselő a városrész és az intézmény történetét elevenítette fel. Elmondta, az 1700-as években Békés megye elnéptelenedett volt, a betelepítéseket Harruckern János György kezdte el. Németváros területén akkor még dinnyeföldek és gyümölcsöskertek voltak. A betelepült németek számos intézményt hoztak létre, köztük 1893-ban az óvodát.

A köszöntők után következett az óvodások és az egykori növendékek műsora, és kihirdették az ovódásoknak és iskolásoknak kiírt, A legszebb óvodásemlékem című pályázat eredményét. Szilágyiné Solymosi Mária, az intézmény egykori vezetője előadást tartott az óvodáról, majd Kónya István alpolgármester megnyitott egy kiállítást, amely régi játékokat, ruhákat, valamint fotókat mutat be az elmúlt évtizedekről.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)