Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyei hímzések

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. október 18. 11:00
Békés megyei hímzések
A Boglárka Hímző Klub nyitott tárlatot a művelődési központban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Békés megyei hímzések címmel nyitott kiállítást október 17-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban a Boglárka Hímző Klub.

Farkasné Kun Anikó, a klub vezetője elmondta: a Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör elnevezésű programjához idén harmadik alkalommal csatlakozott a művelődési központ, a téma idén a Békés megyei hímzés volt.

Hozzátette: a Boglárka Hímző Klub tagjai húsz online foglalkozáson keresztül tanulhattak a témáról, az anyagokat és kellékeket a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A résztvevők ötvenkét tárgyat készítettek el a foglalkozások során, több különböző hímzési technikával, többek között szűcshímzéssel, gyapjúhímzéssel, fehér hímzéssel és kézi madeirával készült alkotásokat mutattak be.

A tárlatot Széll János etnográfus, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja nyitotta meg. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben erősen hanyatlott ez a művészeti ág, szűcsöket sem nagyon találni már az országban. Mivel folyamatosan változik a tárgyi világ, számtalan dolog már csak díszként funkcionál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: szerencse, hogy néhányaknak szívügye a hímzés, ők pedig rájöttek, hogy változtatni kell, a modern világban is használhatóvá kell tenni a hímzéskultúrát ahhoz, hogy megmaradjon.

A kiállítást november 13-ig nézhetik meg az érdeklődők a művelődési központ első emeletén.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)