Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öngólt rúgott Galbács Mihály feljelentő, aki egyik pert veszíti el a másik után

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2023. október 16. 14:25
Öngólt rúgott Galbács Mihály feljelentő, aki egyik pert veszíti el a másik után
A közügyek szabad megvitatása nem bűncselekmény

A Szegedi Törvényszék mai ítélete egyértelmű és világos. Görgényi Ernő nem követett el rágalmazást akkor, amikor azt írta három évvel ezelőtt Galbács Mihályról, hogy „a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége (…)”. Galbács a Magyar Nemzetben 2020. október 16-án megjelent írása miatt jelentette fel Görgényit. Az ügy pikantériája, hogy az „Egy vérbeli propagandista pályaíve” című véleménycikk voltaképpen nem Galbácsról, hanem Bod Tamásról szólt. Ezért jelenthetjük ki, hogy egy „proxyper” ért véget napra pontosan a véleménycikk megjelenése után három évvel, 2023. október 16-án.

Képünk illusztráció. Galbács Mihály mögött bod tamás

Kaszai Balázs ügyvéd szerint megnyugtató döntés született másodfokon. Lapunk kérdésére elmondta, a közügyek szabad megvitatása körében tett értékítélet és bírálat nem lehet bűncselekemény. A Görgényi Ernő által tett nyilatkozat illeszkedett a közügyek szabad megvitatása körébe, ezért született felmentő ítélet. Kifejezetten fontos a közügyek megvitatása, ahogyan a közszereplőknek egymással szemben is jogukban áll megvitatni ügyeket.

Az ügyvéd szerint egy polgármester köteles tájékoztatni a lakosságot, a közvéleményt arról, ha tudomására jut bármilyen korrupciógyanús ügy.

A Görgény Ernő által megfogalmazott gyanú ma már, mint tudjuk, súlyos bizonyosság. A Gyulai Járási Ügyészség sikkasztás, költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat Galbács Mihállyal szemben. Erre mondják, hogy öngól.

Ez a több felvonást megért politikai színjáték és játszma, amit még a 2019-es helyhatósági választások kampányában indított el Galbács Mihály, ma véget ért. Galbács és a mellé csapódott helyi baloldali ellenzék – DK-stól, MSZP-stől és Momentumostól – célja az volt, hogy lejárassa a gyulai városvezetést, elsősorban pedig a polgármestert.   

Jövőre önkormányzati választások lesznek. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy hasonló lejárató kampánnyal, azt erősítő sajtótámogatással próbálják meg magukhoz ragadni a hatalmat a helyi balosok. Ennek már most látni a jeleit. S ehhez tényleg jól értenek.

* * *

Görgényi Ernő közösségi oldalán reagált a mai ítélethirdetésre. Az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük írását.

A másik rágalmazási pert is megnyertem ma jogerősen Galbács Mihály ellen.

Az előzőt nyáron bírálta el a Kúria és jogerősen bűnösnek mondta ki Galbácsot az ellenem elkövetett rágalmazás miatt.

Ezúttal ő volt a magánvádló. Egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkem miatt jelentett fel (“Egy vérbeli propagandista pályaíve” címmel jelent meg 2020. október 6-án.)

Az írás Galbács háztáji propagandistájáról szól, Bod Tamásról. Bod ugyanis előszeretettel tetszeleg a független újságíró pózában. Ehhez képest leírtam, hogy ő egy baloldali politikus volt, aki szeretett volna országgyűlési képviselő lenni, de nem kellett a gyulaiaknak. Ezután polgármester akart lenni, de annak se kellett. Törökzug önkormányzati képviselőjének sem választották meg. Annyira erőltette a politikai pályát, hogy végül Dél-Békésben is elindult parlamenti képviselő-választáson. A szavazatok 1%-át szerezte meg. Ez már olyan égő volt, hogy inkább visszament propagandistának, de előbb összeállt a korrupt Galbács Misivel. Ennél finomabban fogalmaztam, mégis feljelentett.

Azért megvan annak a diszkrét bája, amikor a köztudomásúan korrupt Galbács azért pereskedik, mert a közügyek szabad megvitatása körében a korrupciógyanús tevékenységét felemlegetik.

Miközben az érzékeny lelkű Galbácsot nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt már elítélték, most pedig a sógorával vádlott-társak közvádas büntetőügyben. Galbács sikkasztás, költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt kell számot adjon tetteiről a bíróság előtt.

Állítólag azért jelentett fel, hogy „elvegyék a kedvemet” az igazság kimondásától.

Talán nem ismerik néhai Torgyán József szellemes mondását: szépasszonyt kemény szerszámmal, ügyvédet perrel megfélemlíteni nem lehet.

* * *

Galbács Mihályt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselőjét telefonon próbáltuk meg utolérni. Hívásunkat nem fogadta. Szerettük volna megtudni tőle, hogy két vesztes per után nem látná-e jobbnak véglegesen távozni a gyulai a közéletből. Kérdésünk lett volna az is, hogy az ellene költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folyó perben hogyan áll a védekezése.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)