Sokan csak fűszernövényként ismerik. Sütemények, puncsok, kompótok ízesítésére nagyon népszerű, azonban kiváló gyógyhatása miatt számos betegségre is használható. Fogászati problémáknál ajánlatos a használata, hiszen nem csak fájdalomcsillapító, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Fájó fog esetén érdemes elrágcsálni egy-két szegfűszeget vagy a fájdalmas területen hagyni, hogy kifejthesse fertőtlenítő és érzéstelenítő hatását.
Elősegíti az emésztést is, megszünteti a hányingert vagy a hasmenést, a túlzott gázképződést, enyhíti a gyomorhurutot, képes kifertőtleníteni az egész bélrendszert. Csökkenti a vércukorszintet, enyhe nyugtató, tehát stresszes helyzetekben is használható.
Csillapítja a fejfájást és a lázat is, felső légúti problémák esetén, főleg a száraz köhögést enyhíti, a letapadt váladékot feloldja.
A jó minőségű szegfűszeg fejjel felfelé úszik a vízen, ha elfordul és vízszintesen úszik, akkor sokat veszített az aromájából. A szegfűszeg vitaminokat (C és K vitamin), ásványi anyagokat (mangán) ás sok rostot tartalmaz, mindemellett antioxidánsokban is gazdag.
Vérhígító gyógyszert szedőknek, hipoglikémiás embereknek nem javasolt a szegfűszeg használata. Alkalmazásához mindig kérje ki szakember véleményét!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]