Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - És máig is élnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. október 02. 17:11
És máig is élnek
Grimm-mesék illusztrációiból nyílt kiállítás a városi könyvtárban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

És máig is élnek címmel nyitottak kiállítást október 2-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Grimm testvérek meséinek illusztrációit bemutató tárlatot a müncheni Internationale Jugendbibliothek hozta létre, és a Budapesti Goethe Intézet által került Gyulára.

Niedermayer Hermina, a gyulai bibliotéka könyvtárosa, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta: a vándorkiállítást a fővárosi intézet tizenhárom partnerkönyvtárából hétben nézhetik meg az érdeklődők idén, a fürdőváros előtt Veszprémben volt, később Szegedre kerül.

Kifejtette: a kiállított plakátokon a Grimm-mesék feldolgozásai láthatók, tizenhárom európai ország illusztrátorai gondolták újra az olyan jól ismert történeteket, mint a Piroska és a farkas, a Jancsi és Juliska vagy éppen a Hamupipőke.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hozzátette: a képeket sorrendben megtekintve egy klasszikus mese cselekménye bontakozik ki, amelynek kezdetén a főszereplő útnak indul, próbatétel előtt áll, amelyen felülkerekedik, és következik a boldog végkifejlet.

A kiállítást Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a mai idők mindenkit nagy kihívások elé állítanak, mindent újra feltalálunk, technológiai világot alkotunk, megszabadulunk az elavult dolgoktól.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Aláhúzta: szerencsére sokan vannak, akik másképpen gondolkodnak, ami nem azt jelenti, hogy ők leragadnak a múltban, hanem tanulnak belőle.

Mint mondta, a Grimm-meséket eredetileg felnőtteknek írták, ezért sok minden belemagyarázható a történetekbe, azonosulhatunk a szereplőkkel, tetteikkel, a tanulság behelyettesíthető a való életbe, így akár segítséget is kaphatunk a saját problémáink megoldására.

A tárlatot a könyvtár földszinti folyósóján és a lépcsőházban október 14-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)