Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Konferenciát szerveztek a turizmus világnapján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. szeptember 27. 19:32
Konferenciát szerveztek a turizmus világnapján
A téma a helyi turizmus működése, szervezeti háttere volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szállásadóknak, vendéglátóknak és programszolgáltatóknak szervezett konferenciát szeptember 27-én, a turizmus világnapján a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és a Gyulai Tourinform Iroda az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A téma a helyi turizmus működése, szervezeti háttere volt.

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. Beszédében kifejtette, az idei eredményeket látva, az első félévet illetően Gyula városa jobban teljesített a legtöbb versenytársánál a turizmust tekintve.

Aláhúzta: a stratégiai célok, hogy komplexitással építsék a turisztikai kínálatot, hogy a város négyévszakos legyen, illetve, hogy sikerrel szólítsák meg az egyik legfontosabb célcsoportot, a családosokat.

Mint mondta, ezeket a célokat erősítik az elmúlt évtized fejlesztései: az AquaPalota megépítése, az Almásy-kastély látogatóközponttá alakítása és a Stefánia-szárny felújítása, a parkok rehabilitációja, az aktív turizmus kínálatának szélesítése, az egykori alispáni lakban létrehozott játszóház létrehozása vagy éppen a gyermek-víziparadicsom megújulása.

Hozzátette: 2023 végére befejeződik a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítása is, amelyek azért jelentősek, mert nem az új attrakciók létrehozása mellett az is fontos, hogy a meglévőket ne engedjék leromlani. Ennek megfelelően a Gyulai Várfürdőben is zajlanak a munkálatok, amelyek az öltözőkapacitást fogják bővíteni, illetve elkészültek a tervek a lovarda felújításának is, valamint nem mondtak le a termálpalota megépítéséről sem.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető elmondta azt is, napirenden van az Élővíz-csatorna belterületi szakaszának rehabilitálása is, valamint a napokban hoztak döntést arról, hogy egy magyar-román közös pályázat által megújítják a gyulai vár kiállítását.

Görgényi Ernő beszélt arról is, hogy a fejlesztések a magánszektorban is zajlanak, folyamatosan újulnak meg a szálláshelyek, ez pedig szintén komoly erőssége Gyula városának.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a gyulai Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) 12 éves múltját mutatta be. Megtudtuk, hogy a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól nyert el szakmai minősítést, amely alapján létrejöhetett a helyi TDM.

Kifejtette: a TDM szervezetben az üzletrésztulajdonok fele-fele arányban oszlanak meg az önkormányzat és a magánszektor  – az Aqua Hotel, Corvin Hotel, Elizabeth Hotel, Hunguest Gyula, Komló Hotel, Park Hotel, Wellness Hotel Gyula és a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület, mint a kisebb szolgáltatók ernyőszervezete – között.

Az ügyvezető elmondása szerint a szervezet munkájának köszönhetően Gyula városa négyévszakos úticéllá vált, amely minden évben bekerül a top 10 vidéki desztináció közé.

komoróczki aliz

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A céljuk 2024-re – többek között –, hogy megőrizzék a turizmus versenyképességét, fejlesszék a turisztikai közösségi életet

Onofer Eszter marketingmenedzser az integrált városi marketingtevékenységet mutatta be. A szakember elmondta, az integrált marketing azt jelenti, hogy a marketingüzeneteket teljességre törekvően, átfogóan kommunikálják, a csatornáktól számától függetlenül összefüggőnek kell lenniük az üzeneteknek.

Hangsúlyozta: a folyamat kulcstényezői a jól átgondolt, egymást erősítő célok, a jó partnerkapcsolatok és az együttműködés, az egységes branding és az teljesítményfigyelés, valamint kiértékelés.

A marketingmenedzser ennek kapcsán mutatta be a Fedezd fel újra és újra! szlogenű kampányt.

Ahogy minden évben, úgy idén is végeztek vendégelégedettség-mérést a főszezonban Gyulára érkező turisták körében, a témáról Petróczki Gábor, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. kutatással megbízott munkatársa tartott előadást.

Mint mondta, 2023-ban 508 vendéget kérdeztek meg arról, hogy honnan érkeztek, miért választották a fürdővárost, milyen volt a szálláshelyük, illetve azt, hogy milyen turisztikai attrakciókat látogattak meg és mennyire voltak azokkal elégedettek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a szálláshelyekkel kapcsolatban szinte kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak a megkérdezettek, az ár-érték arány kérdésére a válaszadók 86 százaléka adott maximális értékelést, de majdnem az összes szálláshelyekkel foglalkozó kérdés 90 százalék fölött alakult a maximális pontot adók aránya, felülmúlva ezzel a 2022-es év eredményeit.

Petróczki Gábor hangsúlyozta: a kutatási eredményeket áttekintve kijelenthető, hogy megnőtt a családosok aránya a nyaralók között, amely a tudatos fejlesztésnek és újrapozícionálásnak köszönhető, valamint lerövidült a tartózkodási idő, magas volt az egynapos, nem Gyulán éjszakázó vendégek aránya.

A résztvevők előadásokat hallgathattak meg a gasztrokulturális értékekről, a tematikus városi sétákról, a Nemzetközi Tűzoltó Csillgatúráról, amelyet 2024-ben rendeznek meg a fürdővárosban, valamint a Gyulai Várfürdőről és a Almásy-kastélyról is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)