Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem 800 millió forintból fejlesztették a Békés vármegyei kórház onkológiai és kardiológiai eszközparkját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 27. 19:12
Csaknem 800 millió forintból fejlesztették a Békés vármegyei kórház onkológiai és kardiológiai eszközparkját
Rövidülhetnek a várólisták

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Csaknem nyolcszázmillió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból fejlesztette onkológiai és kardiológiai eszközparkját a Békés Vármegyei Központi Kórház (BVKK) az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásaiból.

Becsei László, a BVKK főigazgató főorvosa a projekt záróeseményén elmondta: a 799,29 millió forint összértékű pályázat keretében új DSA-készüléket szereztek be, és a meglévő szívkatéteres műtő mellett egy újabbat is kialakítottak a szívkatéteres laboratóriumban, így ott egy időben lehet majd végezni tervezett és sürgősségi kardiológiai beavatkozásokat. Az átalakított nukleárismedicina-osztály laboratóriumába a daganatos betegségek diagnosztikáját nagyban segítő SPECT-CT és több kiegészítő készülék került.

A főigazgató főorvos szólt arról is, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek Magyarországon. Hangsúlyozta: a fejlesztések révén javul a vármegyei betegek életkilátása, életminősége, növekszik az ellátásuk színvonala, továbbá csökkenhet a várakozási idő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Becsei László kitért arra is, hogy a laboratóriumok képzett szakembergárdával rendelkeznek. Jelezte: az izotópdiagnosztikai laboratóriumban már üzembe helyezték az új készüléket, az invazív kardiológiai részleg új műtőjében pedig a napokban kezdik el a betegek kezelését.  

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató kifejtette: a vármegyei kórházaknak lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, amihez meg kell teremteni a feltételeket. Hozzátette: a gyulai intézmény mostani fejlesztése révén még több beteget lehet majd helyben ellátni.  

Arról is szólt, hogy szükség van a betegútszervezés hatékonyságának növelésére, és segíteni kell a lakosságot abban, hogy egészségtudatosabban éljen.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője többek között felelevenítette: az 1846 májusában megnyitott gyulai kórház az 1900-as évek elejére Magyarország egyik legnagyobb vidéki közkórházává vált, és története során mindig az adott kor színvonalának megfelelően működött.

Ungi Imre, az invazív kardiológiai részleg vezetője kiemelte: eddig mintegy 1500–2000 szívkatéteres beavatkozást végeztek évente, a második műtő kialakításával ez a szám 2500 fölé emelkedhet. A pályázat keretében beszerzett új angiokardiográfiás gép jelenleg az egyik legkorszerűbb típus, amelyet a gyulai kórházban üzemelnek be először az országban. Az eszköz mesterséges intelligencia által támogatott képalkotó és -feldolgozó funkcióval rendelkezik, és használata jelentősen alacsonyabb sugárterheléssel jár a betegek számára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Bakos Magdolna, a nukleárismedicina-osztály vezetője ismertette: az izotópdiagnosztikai laboratóriumban egy 20 éves SPECT-készüléket cseréltek le. Aláhúzta: az új, magyar fejlesztésű, három detektorfejes SPECT-CT nemzetközi szinten is kiemelkedő tudású, a hibrid technológia révén gyorsabb adatgyűjtést tesz lehetővé, és jobb képminőséget biztosít. Az eddig többnyire csak egyetemi klinikákon elérhető berendezést nem csak onkológiai betegek esetében használják majd, a kórház valamennyi osztálya számára segítséget jelenthet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)