Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Huszonnégy órás gondoskodás az ingyenes Gondosórával

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • V. Z.HÍREK • 2023. szeptember 20. 20:00
Huszonnégy órás gondoskodás az ingyenes Gondosórával
Varga Zoltán videóriportja

Fotó: Gyulai Hírlap – Varga Zoltán

Zsúfolásig megtelt az Erkel Ferenc Művelődési Központ Bánk bán terme kedden a 65 év felettiek számára ingyenes, jelzőkészülékes segítségnyújtást biztosító Gondosóra programról szóló előadáson.

Juhász Roland, a program szakmai vezetője lapunknak elmondta: a kormány által biztosított jóléti szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Mint ismertette, minden 65 év feletti, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár térítésmentesen jogosult arra a készülékre, amellyel a nap 24 órájában elérhető egy diszpécserszolgálat. Az eszközt regisztrációt követően lehet igényelni.

Ha valaki megnyomja a készüléken található gombot, az jelez a diszpécserközpontban, ahonnan visszahívják az illetőt, az eszköz pedig közben kihangosítja magát. A diszpécser szükség esetén értesíti a mentőszolgálatot vagy a katasztrófavédelmet, illetve felveszi a kapcsolatot a megadott kontaktszeméllyel – részletezte a szakmai vezető. 

Hozzátette: a készülékben elesésérzékelő is van, amely automatikusan hívást kezdeményez a diszpécserközpont felé, ha valaki nincs abban a helyzetben, hogy meg tudja nyomni a gombot.

Juhász Roland aláhúzta: eddig több mint 200 ezer felhasználója van a programnak, az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak.

Alt Norbert alpolgármester kifejtette: a program nagy segítséget jelenthet azoknak az időseknek, akiknek nincsenek vagy távol élnek hozzátartozóik. 

Kiemelte: Gyulán régi hagyománya van a szociális segítségnyújtásnak. A külterületeken élő időseknek mobiltelefont vettek, és hosszú ideje van a településen jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. A tanyasi úthálózat digitális térképét is elkészítették, amely segítséget jelent a mentőknek, a rendőröknek és a tűzoltóknak.

GYULAI HÍRLAP • 2023. szeptember 20. 19:48
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)