Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vádat emeltek a gyulai férfi ellen, aki illegálisan gyűjtött egzotikus madarakat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. augusztus 14. 11:00
Vádat emeltek a gyulai férfi ellen, aki illegálisan gyűjtött egzotikus madarakat
Az állatokat elkobozták

A Gyulai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat, és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 56 éves büntetlen előéletű gyulai férfival szemben, aki a tanyáján számos egzotikus madarat tartott kedvtelésből, de illegálisan.

A Békés Vármegyei Főügyészség hétfői közleményében felidézte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája és a Békés Vármegyei Kormányhivatal szakhatóságának munkatársai 2021 júliusában tartottak hatósági ellenőrzést és kutatást a férfi Gyula külterületén található tanyáján.

A férfi a lakóépületben, az arra kialakított belső madárröpdékben és a külső szabad kifutókon számos egzotikus madarat tartott bejelentés nélkül. A rendőrök és a szakhatóság munkatársai a helyszínen 17 jákópapagájt, két sárga vállú, három zöld szárnyú, egy kék-sárga és egy hibrid ara papagájt, hat nemespapagájt, négy Salamon kakadut, három fehérbóbitás kakadut és 12 nandut találtak.

A veszélyeztetett vadon élő állatfajok kereskedelmét szabályozó kormányrendelet értelmében az ilyen példányok birtokosa az illetékes területi természetvédelmi hatóságnál köteles bejelenteni az egyes példányok megszerzését, tartását, az ország területére történő behozatalát és kivitelét, elidegenítését, elhullását, megsemmisülését, tartási helyének megváltoztatását, megjelölését, újrajelölését, valamint szaporulatát.

A férfi a madarak eredetét sem tudta igazolni a jogszabályban előírt származási igazolással, tenyésztői bizonylattal, illetve EU-bizonylattal, holott a jogszabály értelmében ezek nélkül tilos a bejelentésköteles példányok tartása, kivitele, eladásra való felkínálása és eladása.

Az illegálisan tartott madarakat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta. Az állatok a Szegedi Vadasparkba kerültek.

A rendőrség helyszínen készített videója itt tekinthető meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)