Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Utcabáloztak a szentpálfalviak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. július 30. 09:25
Utcabáloztak a szentpálfalviak
Első alkalommal rendezték meg a Szentpálfalvi Fiesztát a városrészen

Képünkön: Martyin Tivadar, Gacsályi-Tölgyesi Ágnes, Alt Norbert és Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Főzőverseny, gyerekprogramok, zenés-táncos műsorok és koncert várta az érdeklődőket a Szentpálfalvi Fiesztán, melyet első alkalommal szerveztek meg július 29-én a Vasút utcában és a Temető utcában.

Martyin Tivadar ötletgazda, a rendezvény egyik szervezője lapunknak kifejtette: régóta tervezte, hogy utcabált szervez, és miután visszatért külföldről a Vasút utcába, úgy döntött, megvalósítja az álmát. Végül az egész városrészre kiterjesztették a rendezvényt, amelyet hagyománnyá szeretnének tenni, és azt remélik, mások is bekapcsolódnak majd a szervezőmunkába.

Jelezte: szeretnék, ha Szentpálfalvának saját zászlaja lenne, ezért alkotói pályázatot hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elmondta: az utcabál keretében tartott főzőversenyen 11 csapat indult, a résztvevők szabadon dönthettek arról, hogy mit készítenek.

A rendezvény megnyitóján a településrész legidősebb és legfiatalabb lakóját is köszöntötték. A 94 éves Nánási Istvánné Cs. Szabó Zsuzsanna 1964 óta él a Vasút utcában, a húszhetes Szabó Hanna szülei pedig 2018 végén költöztek Szentpálfalvára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Gacsályi-Tölgyesi Ágnes, az esemény másik szervezője köszöntőjében kiemelte: a rendezvénnyel szerették volna összekovácsolni a városrészen élőket.

A településrész történetét felelevenítve elmondta: 1871 őszére készült el az Alföldet Fiuméval összekötő vasútvonal Békéscsaba és Nagyvárad közötti, mintegy 87 kilométeres szakasza, ezzel Gyulán is elindult a vasúti közlekedés a ma Szentpálfalvaként ismert területen keresztül. A városrész, melyet a területén működő sintértelep miatt kezdetben „kutyabontónak” hívtak, negyed század múlva kezdett kialakulni. A Szentpálfalva nevet 1896-ban kapta, első utcáját pedig Vörösmarty Mihályról nevezték el. Jelenleg összesen 23 utcája van a körzetnek, ahol mintegy 2500-an élnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Alt Norbert alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője a rendezvényhez szükséges infrastruktúra biztosításához nyújtott segítséget a szervezők kérésére. Köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy vannak olyan lakosok, akik önként szeretnének tenni a közösségükért. Hangsúlyozta: a Szentpálfalvi Fieszta lehetőséget ad arra, hogy a városrészen élők jobban megismerjék egymást.

A résztvevőket Görgényi Ernő polgármester is köszöntötte. Mint fogalmazott, a szervezőknek nagyszabású rendezvényt sikerült szervezniük, amelyet remélhetőleg, a több mint 40 éves Czinka Panna utcai utcabálhoz hasonlóan, évről évre megtartanak majd.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)