Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Még nem született végleges megállapodás a gyulai alapellátási gyermekügyeletről

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. július 27. 10:51
Még nem született végleges megállapodás a gyulai alapellátási gyermekügyeletről
Rendkívüli ülést tartott a fürdővárosi képviselő-testület

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Még nem született végleges megállapodás a fürdővárosi gyermekügyeletről, ami biztos, hogy az év végéig a jelenlegi helyén, a gyulai kórház gyermekosztályán működik az ellátás – derült ki a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén. A városháza dísztermében arról is döntés született, hogy a külterületekre továbbra is az önkormányzat autójával és sofőrjével juttatják ki a védőnőket.

A képviselő-testület egyhangú döntésével december 31-ig hosszabbította meg az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött, alapellátási ügyeleti helyiségekre és eszközökre vonatkozó szerződését.

Mint arról korábban beszámoltunk, május 1-jétől Békés vármegyében is az állam működteti az alapellátási ügyeleti rendszert; a gyulai képviselő-testület áprilisban döntött arról, hogy július 31-ig térítésmentesen az OMSZ használatába adja az ügyelethez szükséges ingatlanrészeket és eszközöket.

Azt is megírtuk, hogy a mentőszolgálat eredeti elképzelései szerint ügyeleti időben gyerekorvos csak Békéscsabán lett volna, Gyulán, a „Zöldkeresztben” felnőttorvos látta volna el a gyerekeket, és szükség esetén telefonon kért volna segítséget a békéscsabai ügyeletes gyerekorvostól. Mivel ezt a megoldást a gyulai városvezetés nem tartotta megfelelőnek, egyeztetéseket kezdeményezett az OMSZ-szel. A mentőszolgálat regionális vezetőivel abban állapodtak meg, hogy július 31-ig változatlan módon, önkormányzati forrásból működtetik az ellátást a helyi gyermekosztályon.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester a rendkívüli ülésen elmondta: az ügy még nem oldódott meg véglegesen, ezért tovább tárgyalnak az OMSZ-szel. Jelezte: december 31-ig a gyermekügyeleti ellátás a jelenlegi formában működik a gyulai kórház gyermekosztályán.

Egyhangúlag hagyta jóvá a képviselő-testület a területi védőnői feladatok átadására vonatkozó használati szerződés módosítását is, így a tanyákra továbbra is az önkormányzat autójával és sofőrjével juttatják ki a védőnőket, ellenérték fejében.

Mint arról korábban hírt adtunk, a védőnői feladatok ellátása a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézményétől a Békés Vármegyei Központi Kórházhoz került át július 1-jével.

A városvezető az ülésen ismertette: a kórház nem tartott igényt arra, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően kiszállítsák a védőnőket a tanyavilágba, nemrégiben azonban jelezték, mégis élnének a lehetőséggel, nincs ugyanis elegendő kapacitásuk a vármegye valamennyi védőnője számára.

Ugyancsak egyhangúlag módosította a grémium a Dr. Adler Ignác utca 5. szám alatti ingatlan cserével vegyes adásvételéről szóló szerződést.

A polgármester emlékeztetett: júniusban határozott arról a képviselő-testület, hogy nettó 71 millió 721 ezer forintért eladja az ingatlant a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, amely pályázati támogatásból a területen építi fel a fenntartásában lévő gyulai katolikus gimnázium tornatermét.

Görgényi Ernő kifejtette: a módosítás egy félreértés miatt vált szükségessé. Az ingatlan két ingatlanból áll, egy zsákutcából és a „zsidóudvar” épületéből, amelyben önkormányzati szolgálati és szociális lakások vannak. A város ennek a lakásállománynak a pótlására kért nettó 71 millió 721 ezer forintot, az összeg azonban a teljes ingatlanra vonatkozik. Mivel az önkormányzat a zsákutcáért nem kíván ellenértéket kérni, a szerződésben szereplő összeget nettó 65 millió forintra módosították.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)