Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Pengetangó lesz a Gyulai Várszínház második bemutatója idén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. július 18. 16:54
A Pengetangó lesz a Gyulai Várszínház második bemutatója idén
A darabot július 21-én állítják színpadra

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Pengetangó című előadás lesz Gyulai Várszínház idei nyári évadának második saját bemutatója, amelyet július 21-én, pénteken 20.30-kor állítanak színpadra – jelentették be az alkotók július 18-én a Rondella Teraszon.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: a GarázsMacbeth című előadás után a Pengetangó lesz a teátrum második ősbemutatója idén, amelyet az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal közösen hoztak létre.

Kiemelte: a darab egy kortárs szerző, Verebes Ernő műve, amelyhez Cári Tibor írt zenét, az előadást Tapasztó Ernő rendezi.

Verebes Ernőtől megtudtuk, a zeneszerző és a rendező keresték meg a darab ötletével, amelynek témája a tangó, amely tánc önmagában is egy életérzés, de az alkotás folyamatában hatással volt rá Jorge Luis Borges argentin költő, elbeszélő élete is, aki tudora volt a tangónak. Erre az életérzésre, annak egyetemessé válására fűzték fel egy európai fiú és egy argentin lány történetét.

Cári Tibor aláhúzta: néhány éve rájött, hogy a zenéit erősen átitatja a tangó zenei világa, ritmusa és hangulata, ezután alapított egy tangózenekart, majd arra gondolt, hogy egy konkrét előadást is alkothatnának a stílusra, így született meg a Pengetangó, de azt hozzátette, hogy az érdeklődők ne a klasszikus tangóra gondoljanak, egyfajta fúziót alkotott a hagyományos tangó és a kortárs zenei világ között.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Tapasztó Ernő bemutatta a színészeket, akik a szerepelnek a darabban – köztük a két gyulai színészt, Kovács Vandát és Beszterczey Attilát –, akiket „vegyes csapatként” aposztrófált, ezt pedig pozitív dologként értékelte, hiszen, mint fogalmazott, „amikor vegyes csapat van, akkor mindig nagyon jó dolgok szoktak születni”.

Hozzátette: a próbafolyamat rövid volt, de ez szintén jó, ugyanis nincs ilyenkor idő semmi másra, csak dolgoznak a darabon, amely elmondása szerint teljes mértékben közös alkotás.

Az előadás koreográfusa Murvai Dávid volt, aki a mesterét idézve úgy fogalmazott, „a tangóban minden benne van, ami egy férfi és egy nő között megtörténhet”. Benne van a találkozás, az egymásra találás, az összeveszés, a kibékülés és természetesen a szexualitás is.

Mint mondta, mivel rövid a próbafolyamat, így nem lehet a színészeknek megtanítani egy komplett tánctechnikát, a tangót a legesszenciálisabb definíció felől közelítették meg.

A tájékoztatón a színészek – Gerner Csaba, Éder Enikő, Gulyás Attila, Sipos Áron, Sipos Imre, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tapasztó Alexandra és a két gyulai színész – a közös alkotás folyamatáról, valamint az együtt dolgozó csapat remek együttműködéséről számoltak be.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)