Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ítélkezési szünet kezdődik a bíróságokon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • TP • HÍREK • 2023. július 14. 17:00
Ítélkezési szünet kezdődik a bíróságokon
A szünet július 15-től augusztus 20-ig tart

Ítélkezési szünet kezdődik a bíróságokon július 15-től, a bíróságok napjától – tájékoztatta lapunkat a Gyulai Törvényszék.

Mint írták, az ítélkezési szünet az ügyfelek szempontjából azért bír jelentőséggel, mert a polgári ügyekben erre az időszakra – bizonyos törvényi kivételektől eltekintve – nem lehet tárgyalást kitűzni.

Kiemelték: a szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, a bírósági kezelőirodák ezen időszakban is változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, benyújthatják a beadványaikat, felvilágosítást kérhetnek és az iratokba is betekinthetnek, de az ügyfélfogadáson történő személyes megjelenés előtt időpontegyeztetés szükséges, továbbá kérik az ügyfeleket a postai és az elektronikus úton történő kapcsolattartás előnyben részesítésére. Az épületbe történő belépésre vonatkozó szabályok a Gyulai Törvényszék honlapján megtalálhatók.

A közleményben leírták azt is, hogy a polgári perrendtartásban előírt általános szabályok szerint az ítélkezési szünet időtartama nem vehető figyelembe az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidők számításakor. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának felel meg.

A jogszabály ugyanakkor több kivételt is meghatároz, ezek során nem lehet figyelmen kívül hagyni a szünet idejét. Ilyen például, ha törvény valamely eljárásra vagy valamely percselekményre soron kívül történő eljárást ír elő, továbbá, ha a felek ezt közösen kérték, vagy a törvény kizárja az alkalmazást.

A büntető ügyszak esetén az ítélkezési szünet időtartama a határidők számítását nem érinti, és a tárgyalások kitűzését befolyásoló eljárásjogi előírás sincs.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)