Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekesség a hazai konyha kedvencéről, a rántott húsról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. július 01. 16:52
Három érdekesség a hazai konyha kedvencéről, a rántott húsról
A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió étlapján is visszatérő fogásként szerepel ez az örök klasszikus

Ön tudta, hogy a világ legnagyobb rántott húsát 70 négyzetméter nagyságúra készítették el? Az érdekességek mellett azt is megosztjuk Önnel, hogy milyen valódi alapszabályok vonatkoztak a magyarosítás előtt a bécsi konyha királyára, továbbá cikkünkből azt is megtudhatja, hogy a rántott ételek gasztrovilágában mit is neveztek a szegények aranyának.

1. A Guinness-rekordot megdöntő rántott hús, amellett, hogy a 70 négyzetméteres területével nagyobb, mint a belvárosi lakások nagy része, 1200 kilogrammot nyomott, ami körülbelül 5-8 házi sertés vágósúlyának felel meg. Elkészítéséhez 400 darab sertésbordát, 4000 tojást, 250 kiló zsemlemorzsát használtak fel, és 3800 liter olajban sütötték ki.

2. Eredetileg a bécsi szeletet (Wiener Schnitzel) – a hazai szokásokkal szemben nem karajból, hanem – száznapos borjú zsenge húsából készítették, melyet 1 centiméteres vastagságúra szeltek. Pillangóvágással, azaz középen egy metszéssel majdnem átvágták a húst, de még éppen úgy, hogy a kés ne hatoljon át teljesen, ez szétnyitva a pillangó szárnyaira hasonlít. Ezzel az eljárással növelhető a hús mérete. Egy 20. századi német szakácskönyv alapján a panírozás során egy kevés zsírt kevertek a felvert tojásba, ezáltal más ízélményt nyújt egy klasszikus bécsi szelet. A tökéletesen elkészült Wiener Schnitzelt pedig citromkarikákkal tálalták.

3. A hús „aranyozása” az 1500-as évek környékén meglehetősen népszerű és bevett szokás volt a bizánci udvarban. Bizonyos források alapján egy gazdagságot fitogtató lakoma után a szakácsok megelégelték ezt a fényűzést, és elkészítették a „szegények aranyával”, azaz a sárgálló morzsájú panírral bevont ételt, így ezáltal már a szegények számára is megfizethetővé vált ez a fogás.

A rántott hús már legalább 100 éve a hazai konyha gasztronómiai slágere, és várhatóan csúcstartó is marad még néhány évtizedig. Nyugdíjas ellátottjaink egyik nagy kedvence a panírozott karaj, így a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapján is visszatérő fogásként szerepel ez az örök klasszikus.

A BTESZ házhoz szállítással kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet (leves+főétel) biztosít nyugdíjasoknak!

Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a btesz.hu/etlap-b honlapon.

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket!

07. 03. HÉTFŐ
A: Grízgaluskaleves – óvári sertésszelet, párolt rizs
B: Sárgaborsó-krémleves – Eszterházi csirketokány, főtt tészta

07. 04. KEDD
A: Vegyes gyümölcsleves – rántott csirkemell, párolt rizs
B: Paradicsomleves – sertésragu jóasszony módra, tepsis burgonya

07. 05. SZERDA
A: Csontleves – sólet
B: Tarhonyaleves – sült virsli, tökfőzelék

07. 06. CSÜTÖRTÖK
A: Magyaros burgonyaleves – kolozsvári rakott káposzta
B: Fokhagymakrémleves – vadas pulykatokány, spagetti

07. 07. PÉNTEK
A: Májgaluskaleves – rizses hús, csemegeuborka
B: Tejfölös bableves füstölt hússal – krumplis tészta

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)