Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is megnyitották az Erkel Diákünnepeket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. június 03. 08:30
Hivatalosan is megnyitották az Erkel Diákünnepeket
Fáklyás felvonulás és koncert várta a résztvevőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hivatalosan is megnyitották az Erkel Diákünnepeket június 2-án a gyulai várban. Az esemény a PowerBeat Ütőegyüttes előadásával indult, majd Farkas Mária, az Erkel Diákünnepek Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt a megjelentekhez.

Farkas Mária kiemelte: huszonkilencedik alkalommal gyűlnek össze a középiskolások az EDÜ-n, amelynek kezdetei hatvan évvel ezelőttig nyúlnak vissza.

Mint mondta, a rendezvényen találkozhatnak egymással a kulturális igényekben osztozó fiatalok, a három nap alatt megnézhetik egymás előadásait, új barátságokat, szerelmeket köthetnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az EDÜ három napján a vers és a próza értékessé válik, a zene nyelv nélkül is hódít, a tánc örömet okoz, a kortárs tini írott szava fontossá válik – tette hozzá.

Görgényi Ernő polgármester szerint, aki már járt Gyulán, tudja, hogy a helyiek szeretik a vendégeket, még jobban a visszatérő vendégeket, ahogy az EDÜ részvevőit is nagy szeretettel látják. Úgy fogalmazott: az EDÜ mindig különleges pezsgést hoz a fürdővárosba.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: idén 211 benevezett produkciót és műalkotást tekinthetnek meg a résztvevők.

– Harmincöt iskola nagyjából hétszáz diákja vesz részt az eseményen, neves zsűritagok vállaltak szerepet az ifjú tehetségek gondozásában. Az EDÜ attól különleges, hogy egy színvonalas tehetségkutató és egyben egy fesztivál is, ahol felhőtlenül jól érezheti magát minden résztvevő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az összművészeti rendezvényt 1963 óta, kétévente rendezik meg. Az egyetlen országos középiskolás tehetségkutató verseny a Dunától keletre, amely a mai napig fennmaradt. A fiatalok a rendezvény napjai során összemérik tudásukat versmondásban, prózamondásban, szólóéneklésben, könnyűzenében, népzenében, népdalban, táncban, valamint a képzőművészet különböző válfajaiban is. A produkciókat neves szakmai zsűri bevonásával értékelik, mellette a diákok különböző workshopokon vehetnek részt számos témában az irodalmi alkotástól kezdve a filmkészítésig.

A rendezvény első estéjén a hagyományoknak megfelelően a város kulcsának átadásával, majd a fáklyás felvonulással folytatódott a program, később a Dzsúdló zenekar adott koncertet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)