Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - IV. Károly király és a Habsburgok a 20. századi magyar történelemben és napjainkban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • KULTÚRA • 2023. május 13. 11:07
IV. Károly király és a Habsburgok a 20. századi magyar történelemben és napjainkban
A Múzeumi Szabadegyetem évadzáró programjára várják az érdeklődőket

IV. Károly királyról és a Habsburgok 20. században betöltött szerepéről szóló könyvbemutatóval és beszélgetéssel zárul az Erkel Ferenc Múzeum idei szabadegyetemi sorozatának évada május 24-én az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában; a széria szeptembertől várja ismét az érdeklődőket.

A könyvbemutató és a beszélgetés a kastélynak ahhoz a hónap végéig látható kiállításához kapcsolódik, amely IV. Károly életének utolsó hónapjait és az egykori uralkodó családjának történetét mutatja be, Száműzöttként Madeirán címmel.  

A május 24-i eseményen a Habsburg Ottó Alapítvány által megjelentetett könyveket mutatják be a szerzők és a téma szakértői.

A jelenlévők többek között megtudhatják, miért volt bonyolult a trónutódlás kérdése Ferenc József idejében, mi történt IV. Károly halála után a dinasztiával. Az is téma lesz, hogy miért vállalt politikai szerepet Habsburg Ottó, és milyen feltételek mellett léphetett újra Ausztria földjére. Kiderül, hogyan élnek ma a Habsburg–Lotaringiai-ház tagjai, de a magyar arisztokrácia leszármazottjairól is szó lesz majd.

A beszélgetés házigazdája Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője lesz. Beszélgetőtársai a Habsburg Ottó Alapítvány munkatársai: Fábry Eszter muzeológus, Fejérdy Gergely történész, tudományos igazgatóhelyettes és Prőhle Gergely igazgató.

A 17 órakor kezdődő programon díjtalanul vehetnek részt az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)