Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A német nemzetiségről tartottak előadást az Implom József általános iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. május 11. 13:00
A német nemzetiségről tartottak előadást az Implom József általános iskolában
Lezárult az iskola német nemzetiségi bázisintézményi programsorozata

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A betelepítéstől a nemzetiségi együttélésig címmel tartottak előadást május 10-én az Implom József általános iskolában.

A német nemzetiségi bázisintézményi programsorozat záró rendezvényének témája a német nemzetiség betelepítése, szokásainak átörökítése, hagyományainak feltárása és intenzív ápolása volt. A programon magyar és német nyelven is ismerkedhettek a szokásokkal a diákok és a meghívott vendégek.

– Az elmúlt három évben nemzetiségi bázisintézmény voltunk, amely folyamatosan programok szervezését jelentette: évente többször, a tudásmegosztás céljával tartottunk bemutató órákat, rendezvényeket és hagyományőrző programokat. A hároméves ciklus lejár, ezt ünnepeljük a mai napon. A programon áttekintést adnak a kollégák az elmúlt három év tevékenységéből és iskolánk nemzetiségi oktatásáról – mondta lapunknak Szintai Éva, az iskola igazgatója.

Az eseményen Kónya István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: a program egy fontos esemény, amely mérföldkő a intézmény életében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Mint mondta a diákok a nyolc év alatt megismerik a német nemzetiségi kultúrát, a hagyományokat, majd felnőttként tovább őrzik azokat. Az alpolgármester a K. Schriffert Kör tagjait is méltatta, akik mindig meghatározó közösség voltak Gyula városának életében.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az iskola bázisintézményként megosztotta jó gyakorlatait, eredményeit más pedagógusokkal és más közösségekkel, közben a közösség maga is tanult, fejlődött.

– Bázisintézménynek lenni a múltunk, a jövőnk és egy nagy közös alkotás. Miden gyermek és kolléga együttműködését kívánta meg és bízom benne, hogy az elmúlt három év tapasztalatát sikeresen visszük tovább és talán egy még jobb három évnek nézünk elébe – fogalmazott Szintai Éva.

Az esemény a diákok előadásával folytatódott, majd hagyományos, sváb megvendégeléssel várták a résztvevőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)