Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Helyszíni ellenőrzéseket tartanak Gyulán a kóbor ebek befogása érdekében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. május 09. 16:00
Helyszíni ellenőrzéseket tartanak Gyulán a kóbor ebek befogása érdekében
Az állatok gazdáját is felkutatják

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Április végétől helyszíni ellenőrzéseket tart a Gyulai Polgármesteri Hivatal igazgatási osztálya a kóbor ebek befogása és gazdájuk felkutatása érdekében – tájékoztatott közleményében a hivatal.

Mint írták, Gyula városában az elmúlt időszakban több ebtámadás történt, amelyek elszenvedői részben más ebek, részben pedig emberek voltak. Február végén – egy külső-törökzugi eset után – a városvezetés úgy döntött, hogy hatósági úton ellenőrizni a fogja a közterületi ebsétáltatást és -futtatást, valamint megkísérli a gazdátlanul kóborló ebek befogását, állattartójuk felkutatását.

Kiemelték: a probléma egyik forrása a felelőtlen állattartásból ered. Az állatvédelemről szóló törvény szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A szabály megsértésének minősül, amikor az állattartás céljára szolgáló ingatlan nem rendelkezik megfelelő kapuval, kerítéssel vagy a tulajdonos a kaput folyamatosan nyitva hagyja, és az állat így akadálytalanul kijut a közterületre.

A probléma másik forrása a közterületen szabálytalanul vezetett ebekkel kapcsolatos – tették hozzá. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló kormányrendelet kimondja, hogy a belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Gyulán jelenleg három futtató áll rendelkezésre: a belső-törökzugi lakótelepen, a külső-törökzugi lakótelepen és a Gyöngyvirág téren. Közterületen ebet továbbá csak olyan személy vezethet, aki a kutya irányítására, kezelésére és féken tartására képes, így nem ajánlott, ha egy nagyobb testű, erősebb testfelépítésű állatot gyerekekre vagy idősebb személyekre bízzunk.

Amennyiben az állattartó a fenti kötelezettségeinek nem tesz eleget, úgy a jegyző, mint állatvédelmi hatóság, eljárást indíthat az állattartóval szemben, aminek eredménye figyelmeztetés vagy akár állatvédelmi bírság is lehet, de a szabálysértésekről szóló törvény lehetővé teszi a szabálysértési eljárás lefolytatását is az állattartóval szemben.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A problémák visszaszorítása és a felelős állattartás fontosságának felhívása érdekében a Gyulai Polgármesteri Hivatal igazgatási osztályának közterületfelügyelői helyszíni ellenőrzést tartanak azon közterületeken, ahol rendszeresen, többen sétáltatnak ebeket, és amennyiben szabályszegést észlelnek, úgy felhívják az ebtartók figyelmét a jogkövető magatartásra, ezt követően ismételt tettenérés esetén eljárást indítanak az állattartóval szemben.

A gazdátlanul kóborló ebek befogása és állattartójuk felkutatása céljából április végétől heti több alkalommal az igazgatási osztály állatvédelemért felelős ügyintézője, a közterületfelügyelő, az ebrendész és a járási hivatal hatósági állatorvosa közös ellenőrzést tart azon városrészeken, ahol hivatalból vagy bejelentés alapján tudomást szereztek kóbor ebekről. Megkísérlik az állatok befogását és állattartójuk felkutatását. 

A felkutatott állattartó köteles az ebet visszavenni és a befogással, illetve az ideiglenes tartással járó költségeket megfizetni. Emellett az állattartóval szemben a jegyző kötelezettségszegés miatt eljárást indít.

Hangsúlyozták: a problémák megelőzéséért a legtöbbet az állattartók tehetik, felelős és jogkövető hozzáállásukkal. Nem lehet tudni, hogy a jól neveltnek titulált ebből más állat vagy ember milyen reakciót vált ki. A várkertben történt esetet megelőzően egy kóborló ebet többen is megsimogattak, szelíd és barátságos jelleműnek írtak le a Facebook közösségi oldalon, majd a kutya kis idő múlva egy embert és egy másik ebet is megtámadott, egy arra járó busz sofőrjének bátor fellépése kellett a nagyobb baj megelőzéséhez.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)