Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hobbiból gyűjtött védett madarakat egy gyulai férfi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. május 04. 12:30
Hobbiból gyűjtött védett madarakat egy gyulai férfi
Rendőrségi híre Békés vármegyéből

Forrás: police.hu

Természetkárosítás miatt kell felelnie annak az 54 éves gyulai férfinak, akinél illegálisan tartott, hobbiból begyűjtött védett madarakat talált a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája – írta meg a police.hu.

Mint írták, a rendőrség még 2021 nyarán kezdett nyomozni a természetkárosítás miatt.

A rendőrök és a hatósági szakemberek kutatást hajtottak végre a gyulai tanyán, ahol mintegy száz madarat találtak, amelyek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a madarak tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. A madarak között volt öt kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és öt nandufióka, valamint olyan nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is mint az akár 6-700 ezer forintot érő jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, amely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre.

Forrás: poice.hu

A gyulai férfi Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat, egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a madarakat zár alá vette, majd elkobozta, és idővel valamennyit a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállíttatta.

A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. Az ebek 24 kennelben voltak összezárva. A négylábúak felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek.

Az 54 éves gyulai H. Zsoltot a rendőrség munkatársai a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az elmúlt több mint másfél év alatt a nyomozók beszereztek minden olyan bizonyítékot, amely az ügyet vádképessé teszi: szakértői véleményeket, szakhatóságokkal, külföldi társszervekkel egyeztettek. A nyomozás befejeztével az iratokat a napokban küldték meg a Gyulai Járási Ügyészségnek.

GYULAI HÍRLAP • 2023. május 04. 12:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)