Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiváló polgár kitüntetést kapott Haász Ferenc március 15-én

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2023. március 15. 16:30
Kiváló polgár kitüntetést kapott Haász Ferenc március 15-én
A nemzeti ünnep alkalmából önkormányzati elismeréseket adtak át Gyulán

Tizenegyen vehettek át önkormányzati kitüntetést Görgényi Ernő polgármestertől a gyulai képviselő-testület március 15-i ünnepi ülésén. A nemzeti ünnep alkalmából elismerésben részesült Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke, Biró István játékvezető, edző, Dudás Mihály osztályvezető főorvos, az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre-tagintézményének kollektívája, Mult József Ferenc, a Dobos István Modellező Klub elnöke, Niedermayerné Vaszkán Gyöngyi Mária, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának köztisztviselője, Szicsek Margit klinikai szakpszichológus, főiskolai docens, Tóth István, az Erkel Ferenc gimnázium igazgatóhelyettese, tanára, Tölgyesi Anikó állatvédő, az Állatotthon Alapítvány telephelyvezetője, valamint Veresné Góg Erika, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának köztisztviselője. Posztumusz elismerést kapott Kepenyes Pál zenepedagógus.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A magyar nemzet 1848-ban, miképpen a reformkor során mindvégig, békés úton kívánta elérni politikai céljait, Magyarország függetlenségét és polgári fejlődését – fogalmazott köszöntőjében Görgényi Ernő polgármester.

Mint mondta, voltak viták és nézetkülönbségek, de a békés megoldás tekintetében nemzeti konszenzus volt.

Kiemelte: a forradalmi programot sem a csatatéren, hanem a törvényhozásban kívánták megvalósítani a magyarok. Az áprilisi törvények történelmi léptékű változásokat hoztak, hiszen eltörölték a jobbágyságot, törvényt fogadtak el a közteherviselésről, a népképviseletről, a sajtóról, a független, felelős magyar minisztériumról és más sarkalatos kérdésekről.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: a mai magyarok sem akarnak birodalmi érdekekért háborúzni; nem akarjuk feláldozni a magyar fiatalok életét, nem akarjuk veszélyeztetni megélhetésünket, csak békét akarunk.

– Keresnünk kell a lehetőséget, hogy tegyünk valamit Magyarországért. Vannak, akik a haza védelmére sietnek, mert szükséges az erős honvédség, de erre nem mindenki alkalmas. Béke idejében azonban ezernyi más módon tehetünk a hazánkért – fogalmazott a városvezető.

A polgármester köszöntője után következett az elismerések átadása.

haász ferenc

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiváló Polgár kitüntetést vehetett át Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke. A kitüntetett Gyulán született, a középiskolát Békéscsabán végezte el, majd építészmérnöki és gazdaságszervező szakmérnöki képesítést szerzett. 1986-ban teleltette be első méhcsaládjait, 1984-ben méhészszakmunkás-bizonyítványt szerzett. A méhészeti közéletbe 1974-ben kapcsolódott be. Úttörője volt a gyulai típusú méhes házas termelési technológia kialakításának. 1984-ben jött létre az Országos Méhészeti Egyesület, amelynek alakításában tevékeny részt vállalt, majd vezetője lett a Békés megyei méhészeknek. 2020-ig elnöke volt az egyesületnek, azóta örökös tiszteletbeli alapító elnökként, valamint gazdasági vezetőként tevékenykedik. Vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy Gyula városa meghatározó szerepet tölt be Magyarország méhészeti térképén: itt szervezik az Év Kiváló Magyar Méze Versenyt, valamint a Méz- és Mézeskalács Fesztivált is.

Haász Ferenc azt mondta, hogy meglepte a kitüntetést, de gyulaiként rendkívül jólesik neki. Kiemelte, hogy a fejlődés kulcsa az, ha együtt dolgoznak a városért. Köszönetet mondott családjának és a méhészközösségnek.

Örkényi-Nyist Kornélia (virággal) és az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre-tagintézményének dolgozói

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Városért kitüntető címet kapott az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre-tagintézményének kollektívája. Az intézményben az óvodától a középiskoláig folyik képzés. Az általános iskolai képzésben enyhe és és középsúlyos fogyatékkal élő, valamint autista gyermekekkel foglalkoznak, a középiskolás korosztályban ellátják a súlyos és halmozottan fogyatékos fiatalokat. Az intézmény dolgozóit magas szintű szakmai elkötelezettség jellemzi. Rendelkeznek a tolerancia, az empátia, az elfogadás-befogadás képességével, szemléletüket igyekeznek közvetíteni a többségi intézmények felé is. A tanulók rehabilitációs célú ellátása és fejlesztése mellett figyelmet fordítanak az egyéni érdeklődés és tehetség mind szélesebb körű feltárására, igyekeznek biztosítani annak kibontakoztatását.

A díjat Örkényi-Nyist Kornélia tagintézmény-vezető vette át, aki minden dolgozó nevében megköszönte, hogy elismerték a munkájukat, ami egyben a hitvallásuk elismerését is jelenti.

mult róbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Gyula Városért elismerést kapott Mult József Ferenc, a Dobos István Modellező Klub elnöke. A kitüntetett németvárosi sváb családba született. Már az általános iskolában megmutatkozott a fúrás-faragás iránti lelkesedése, be is iratkozott egy modellező szakkörbe, amellyel 1961-ben kezdett el versenyszerűen foglalkozni. Az évek során egyre inkább a körrepülőmodellek iránt kezdett érdeklődni. Több bajnoki címet is szerzett, az 1980-as években pedig nemzetközi versenyeken is részt vett. 1984-ben, 1986-ban és 1988-ban is világbajnoki dobogós lett, valamint két alkalommal Európa legjobbja. Utolsó versenyét 1995-ben teljesítette, ahol országos bajnok lett. A mai napig foglalkozik a klub ügyeivel, az utánpótlás kinevelésével. Civilként, mérnökként a nevéhez fűződik Gyula város csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciós tervezése.

Az elismerést a díjazott fia, Mult Róbert vette át, aki édesapja nevében mondott mindenkinek köszönetet.

tölgyesi anikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ugyancsak Gyula Városért kitüntető címet kapott Tölgyesi Anikó állatvédő, az Állatotthon Alapítvány telephelyvezetője. Gyulán született, itt végezte tanulmányait is, majd a vízügyi igazgatóságnál helyezkedett el műszaki rajzolóként. Dolgozott a Regionális Vízműveknél, az Implom-iskolában, valamint a román gimnáziumban is, onnan vonult nyugdíjba 2012-ben. Még dolgozott, amikor magához vette az első elhagyott kutyát, amelyet több követett, így egy külterületi tanyára költözött. Az állatotthon többször került új helyre, mire jelenlegi helyén véglegesen letelepedtek. Az ott található több száz kennel, kifutók, orvosi rendelő, kórházi részleg mind Tölgyesi Anikó és más jószándékú emberek munkájának, anyagi támogatásának köszönhető. 

Tölgyesi Anikó úgy fogalmazott, felemelő érzés, hogy elismerik munkáját, de az nem csupán az ő érdeme, hanem mindenkié, aki segített, illetve segít neki.

kepenyes pál posztumusz elismerését nagy edit vette át

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A grémium posztumusz Gyula Városért címet adományozott Kepenyes Pál, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola egykori igazgatójának, a Gyulai Big Band alapítójának. A zenepedagógus Békéscsabán született, a középiskolát Szegeden végezte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott. 2015-ben mesterpedagógusi minősítést szerzett. Egy évet töltött a békéscsabai Jókai Színház társulatánál kamarazenészként, majd dolgozott egy békéscsabai általános iskolában és a Bartók Béla Zeneiskolában is. 1995-ben pályázta meg és nyerte el a gyulai zeneiskola igazgatói posztját, amelyet 2008-ig töltött be, később intézményvezető-helyettes volt. Tagja volt a Royal Dixieland Bandnek és a Gyulai Big Bandnek is. Hirtelen, tragikus halála űrt hagyott maga után a város életében, koncertjeivel rengeteg örömet szerzett az embereknek, valamint számtalan növendéknek adta át a muzsikálás élményét.

A díjat Nagy Edit zenepedagógus vette át, aki megköszönte, hogy a város tisztelettel adózott Kepenyes Pál több mint három évtizedes munkája előtt. Hozzátette: ő is hálás volt Gyula városának.

Niedermayerné Vaszkán Gyöngyi Mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Város Szolgálatáért címet kapott Niedermayerné Vaszkán Gyöngyi Mária, a Gyulai Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályának köztisztviselője. 1989-ben, az érettségi mellett, pénzügyi ügyintézői és képesített könyvelői képesítést is szerzett, majd 1992-ben külkereskedelmi áruforgalmi szakvizsgát tett. Első munkahelye a gyulai kórház rendelőintézete volt, majd 1991-ben kezdte meg a munkát a gyulai polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán. 1992-től 2007-ig a városgazdálkodási igazgatóság munkatársa volt, majd 2007-től ismét a pénzügyi osztályon vállalt munkát, ahol 2017-ben osztályvezető-helyettessé nevezték ki. 2016-ban jegyzői dicséretben részesült.

Niedermayerné Vaszkán Gyöngyi Mária kiemelte: mindig is vonzotta a pénz világa, a polgármesteri hivatalban pedig számtalan hasznos tudást szerzett. Mint mondta, megtisztelő, hogy Gyula városáért dolgozhat.

veresné góg erika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Gyula Város Szolgálatáért címmel tüntették ki Veresné Góg Erikát, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának köztisztviselőjét. A kitüntetett 2002-ben szerzett pénzügyi szakos közgazdászdiplomát, valamint mérlegképes könyvelői szakképesítést. Még ugyanabban az évben kezdett dolgozni adókönyvelő munkakörben a városházán. 2002-ben közigazgatási alapvizsgát, 2008-ban általános közigazgatási ismeretekből, valamint pénzügyi és költségvetési igazgatás vizsgatárgyakból sikeres közigazgatási szakvizsgát tett. Munkájának elismeréseként 2020-ban jegyzői dicséretben részesült.

Veresné Góg Erika megköszönte, hogy méltónak találták az elismerésre.

biró istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A képviselő-testület Gyula Város Sportjáért kitüntető címet adományozott Biró István játékvezetőnek, edzőnek. A kitüntetett Gyulaváriban született, a focival, amely a mai napig meghatározza az életét, Dénesmajorban ismerkedett meg. Az 1980-as években játékvezetői vizsgát tett, majd közel 30 éven át dolgozott a megyei és országos keret tagjaként. A Békés Megyei Játékvezető Testület felkérte, hogy tartson tanfolyamokat az utánpótlásnak. Tanítványai a mai napig a magyar profi osztályban tevékenykednek, de van köztük FIFA-játékvezető is. 1982-ben az ő kezdeményezésére indult el a kispályás női bajnokság, a gyulai női csapatnak edzője is volt. Nyugdíjas éveire sem hagyott fel a focival kapcsolatos teendőkkel, 2022-ben pedig a sportbaráti társaság támogatásával megalapította a Sportbarátok Grund Egyesületét, melynek keretei között évi 4-5 mérkőzést szerveznek.

Biró István meglepődött, hogy díjazni akarják, de nagyon örül neki. Mint mondta, mindig a sportért élt, azért él most is, és reméli, hogy még sok jót tud tenni a város sportéletéért.

szicsek margit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Város Szolgálatáért elismerést kapott Szicsek Margit klinikai szakpszichológus, főiskolai docens. A kitüntetett Mezőberényben született. A békéscsabai egészségügyi szakközépiskolában tanult, majd laboratóriumi asszisztensi felsőfokú szakképzésre járt Budapestre. Innen Gyulára került, az ápolóképzőbe, ahol kollégiumi nevelőtanárként dolgozott. 1995-ben szerzett pszichológiadiplomát, 1999-ben pedig tanácsadó szakpszichológusi szakvizsgát tett. Az egykori gyulai egészségügyi főiskola beindítása rendkívül izgalmas része volt az életének. Számtalan előadást tart a lakosság számára is: a párkapcsolati buktatóktól és az időskorúak életminőségének szinten tartásáig sokféle útmutatást próbál adni, ám főként az infokommunikációs eszközök gyerekekre való hátrányos hatásait boncolgatja, ami ma már szívügyévé vált.

Szicsek Margit mindenkinek megköszönte az elismerést. Hangsúlyozta: büszkén vallja magát gyulainak.

tóth istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A grémium Gyula Város Oktatásáért címet adományozott Tóth Istvánnak, az Erkel Ferenc-gimnázium intézményvezető-helyettesének, matematika–földrajz szakos tanárának. A kitüntetett Mezőhegyesen született. 1983-ben Szegeden szerzett diplomát, majd az Erkel Ferenc-gimnáziumban helyezkedett el. 1994-ben lett igazgatóhelyettes. A gimnáziumban ő a jogszabályok és paragrafusok tudósa, nincs olyan kérdés, amelyre ne tudná a választ. Segítőkész minden kollégával és diákkal, emberségesen közelít tanítványaihoz, és azok szüleihez is. Magas színvonalon végzett tanügyigazgatási feladatai mellett emelt szintű matematikacsoportjainak tagjait lelkiismeretesen készíti fel a továbbtanulásra, az emelt szintű érettségire, valamint tanulmányi versenyekre. Pedagógusként, vezetőként fontosnak tartja a folyamatos tanulást.

Tóth István úgy fogalmazott, szerencsés, hogy az Erkel Ferenc-gimnáziumban taníthat, az egykori és jelenlegi kollégái nélkül pedig biztos nem kaphatta volna meg az elismerést, amelyet megköszönt mindenkinek.

dudás mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyarmati István-díjat kapott Dudás Mihály, a Pándy Kálmán-tagkórház 1-es belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. A kitüntetett Gyulán született. Általános orvosi diplomáját 1981-ben a Szegeden szerezte meg, majd az 1-es belgyógyászati osztályán helyezkedett el. 1986-ban belgyógyászatból, 1991-ben pedig endokrinológiából szerzett szakorvosi képesítést. 1998-ban hypertonológus és diabetológus minősítést kapott a Magyar Hypertonia Társaságtól, illetve a Magyar Diabetes Társaságtól. 1992-ben adjunktusi, 1994-ben főorvosi kinevezést kapott. 2001-től megbízott osztályvezetőként vezette a sürgősségi osztályt. 2003-ban orvos-közgazdász diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem posztgraduális képzésén. Nevéhez fűződik az országos hírnévvel bíró Gyulai Hypertonia Nap nevű szakmai, tudományos konferencia életre hívása. Szakmaiságát 1986-ban főigazgatói dicsérettel, 2016-ban Pándy-emlékéremmel ismerte el a kórház vezetősége.

Dudás Mihály azt mondta, hogy meglepődött a díjon, amelyet hatalmas megtiszteltetésként értékelt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)