Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jövő héten ünnepli hetedik születésnapját a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. március 08. 08:56
Jövő héten ünnepli hetedik születésnapját a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Mutatjuk, mivel várnak majd

Március 18-án lesz hét éve, hogy megnyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az évfordulón tacskótalálkozó, kézműves- és termelői vásár, gyerekprogram és az épület egykori ünnepeiről szóló előadás várja az érdeklődőket a helyszínen.  

Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc NKft. ügyvezető igazgatója elmondta: az eseménysor középpontjában az épület mellett a kastély tavaly bemutatott kabalafigurája, Tacskó Dönci áll majd, és programjaik nagy része ingyenes lesz.  

Mint kifejtette, arra számítanak, hogy a tavalyinál is több kutya és érdeklődő érkezik a tacskótalálkozóra, amelyet idén rendeznek meg második alkalommal. Kiemelte: a korábbinál is több programelemmel készülnek, a tacskóknak felvonulást, valamint jelmez- és futóversenyt is szerveznek.  

Közölte: a nap második felében elindítják legújabb, kisgyermekes családoknak szóló garantált programjukat, a látogatók Tacskó Dénes kíséretében járhatják be az állandó kiállítást. Emellett bemutatják a másfél éve átadott Stefánia-szárny történetét, a hétköznapokban nem látogatható új tereit és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Az eseménysort Szilágyi Sándor történész előadása zárja, amelyen a gyulai kastélyban tartott régi lakodalmakról, névnapokról és összejövetelekről lesz szó.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a kastélyparkban a Portéka Kézműves és Termelői Közösség tart vásárt, az épület csemegetárában pedig sült kenyérlángost árulnak majd.

Fekete-Dombi Ildikó hangsúlyozta: a szabadulószobák, a látványkonyha, valamint a családi és céges eseményeknek helyet adó terek révén a kastély ma már nem pusztán kiállítótér.

Emlékeztetett: 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé került a gyulai Almásy-kastély, 2019-ben a Heritage Hotels of Europe zsűrije Örökség és Élmény különdíjában részesítette, tavaly pedig a szallas.hu versenyén az Év Turisztikai Attrakciója kategóriában a második lett a vendégértékelések alapján. 

  


   

A részletes programsor:

10.00 Tacskótalálkozó

10.00 Tacskók felvonulása a Bodoki Károly-szobortól az Almásy-kastélyhoz

Regisztráció és nevezés a versenyekre a Megyeház és Városház utca kereszteződésében 9.30-tól.

10.30 Tacskójelmezverseny a kastélyparkban

Játékunkon a gazdik kreativitására vagyunk kíváncsiak; milyen jelmezt adsz tacskódra, milyen kiegészítőkkel tudod feldobni kedvenced kutyaruháját?

11.00 Tacskófutóverseny a kastélyparkban

Klasszikus behívóversenyt képzelj el, ahol nem az a cél, hogyan tudja figyelmen kívül hagyni a tacskó az útjába elszórt ételeket és játékokat, hanem hogy milyen gyorsan teljesít 20 métert. Azt rád bízzuk, hogy a célban várod a tacskódat, vagy vele futod le a távot.

12.00 Eredményhirdetések, a Tacskótalálkozó bilétáinak kiosztása

13.30 Kastélytúra Tacskó Döncivel

Új garantált programunkat kisgyermekes családoknak indítjuk – a legkisebbek elvárásaihoz igazítva a tárlatvezetést.

Gróf Tacskó Dénes mindent tud az Almásy-kastélyról, ő segít az épület felfedezésében. Abban mindenképpen hasonlítotok, hogy a felnőttektől eltérően, más szemszögből látjátok a kastélyt és az itteni életet. Kapd a kezedbe Döncit, és hagyd, hogy megossza veled a titkait! A mindössze 45 perces kutyasétáltatást követően a szüleiddel önállóan még egyszer végigjárhatjátok azokat a helyiségeket, kipróbálhatjátok azokat az eszközöket, amelyek a legérdekesebbek voltak.

Részvétel kastélybelépővel.

 

14.00, 15.00 Stefánia-kör az egykori kiskastély-szárnyban

Az egykori kiskastély-szárny átadásával vált valóban látogatóközponttá a hét éve megnyitott Almásy-kastély. Stefánia-körünk keretében bemutatjuk az épületrész történetét, a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániát, a hétköznapokban nem látogatható új tereinket és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásainkat.

A részvétel díjtalan.

 

16.00 Ünnepek a gyulai kastélyban

Nehéz lenne megmondani, mióta ünnepel az ember; az azonban bizonyos, hogy már az első jelentős civilizációk is bírtak ünnepnapokkal. Az ünnep szórakoztat, közösséget épít, s ezzel identitásképző erővel is bír. De mi célt szolgálhattak a 18–19. században egy arisztokrata családban? Reprezentációs funkciója volt: bemutatni a família gazdagságát és befolyását? Lenyűgözni jobbágyot, polgárt, tisztviselőt, főurat? Ezen a programunkon elmeséljük, hogyan ünnepeltek a kastélyban nagyon régen.

Részvétel kastélybelépővel.

 

Egész nap: Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására a kastélyparkban, kenyérlángos kapható a Csemegetárban (amely ezen a napon kutyával is látogatható)

 

A programok megtalálhatók a kastély weboldalán is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)