Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hogyan takarékoskodjunk költséghatékonyabban?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. március 01. 08:31
Hogyan takarékoskodjunk költséghatékonyabban?
Rendszeresen fel kell készülnünk azokra a váratlan helyzetekre

Rendszeresen fel kell készülnünk azokra a váratlan helyzetekre, amelyek megfaragják a családi költségvetést. Abban az esetben, ha elromlik a hűtőszekrényünk vagy az autónk, vagy hirtelen hosszú távú táppénzre szorulunk, legyen hová nyúlnunk. A Tiplino kuponoldalaknak köszönhetően pedig spórolhat a készülékek vételárán.

Csak használja fel a Tiplino által szerzett kuponjait és máris kedvezményes áron szerezheti be meghibásodott gépei utódjait. Ez egy riasztó tény, azonban mindig kell számolni vele. De hogyan spóroljunk akár egy kicsit is, és legyen pénzünk előre nem látható helyzetekre? A megtakarítás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek sokaknak elsőre tűnik. Még ha azt mondjuk is magunknak, hogy havonta félretesszük a fizetésünk egyharmadát, mindig jelentkeznek váratlan kiadások és helyzetek. És elvégre időnként el kell menni egy moziba vagy koncertre, vásárolni valami újat magunknak, vagy beruházni egy új készülékbe.

Faragjon le minden felesleges kiadást

A családi költségvetés elkészítésének alapja a havi bevételek és kiadások áttekintése. És természetesen a sikeres megtakarítás alapja a bevétel és a kiadás közötti pozitív különbség. Figyelje meg pontosan mire is költ, majd pedig próbáljon legalább 10%-ot lefaragni kiadásaiból, hisz biztosan talál valamit, amin spórolhat. Az egyik csökkenthető kiadás az ebédköltség. Főleg, ha rendszeresen éttermekben ebédel. A hagyományos éttermi étlapról az otthoni konyhára váltás tisztes megtakarítást hozhat már egy kétszemélyes háztartásban is. Ezen kívül, ha egy hétre előre megtervezi az étlapját, az ételválasztékot az üzletek aktuális akcióihoz igazíthatja még nagyobb megtakarításban lehet része. Figyelje akár a Penny újság aktuális kiadványait, és keresse a legkedvezőbb árú Penny Market termékeket. Ha felhasználja Penny kártyáját még nagyobb megtakarításban lehet része. Így, ha vasárnap este átlapozza a Penny szórólapokat, akkor érdekes akciók közül válogathat és elgondolkodhat azok konyhai felhasználásán. Ezután vásároljon meg minden szükséges élelmiszert egy vásárlással, ugyanis még az üzletlátogatások számának korlátozásával is pénzt takaríthat meg. Először is spórolhat az utazáson, másodszor pedig kevesebb lehetősége lesz az impulzív vásárlásra.

Tekintse át kötelező havi befizetéseit

A havi költségvetésből levonhatóak a mobiltelefonok, az internet, a kötbér vagy a különböző típusú előfizetések díjai. Gyakran vannak hátrányos szerződéseink, amelyeket rendszeresen, kétévente felül kell vizsgálni. Ez vonatkozik például a mobiltelefonos fizetésekre is, ahol havonta több ezer forintot takaríthatunk meg. Ezért szintén nagyon fontos lépés a pénzügyi termékek, például a fogyasztási hitelek, jelzáloghitelek vagy biztosítási kötvények előnyeinek újraértékelése. Ki kell deríteni, hogy más banknál, biztosítónál nem szerezhetők-e be előnyösebben ugyanazokkal a feltételekkel. A hátrányos biztosításoktól, megtakarításoktól jobb megszabadulni. Ebben egy pénzügyi közvetítő is segíthet. 

Kevésből is spórolhat

A váratlan kiadások gyakran a legkevésbé alkalmas időpontban lephetnek meg minket. Éppen ezért érdemes minden fizetésből egy előre meghatározott összeget, például 5-10 százalékot félretenni egy alapba a rossz időkre. Amikor aztán elromlik a hűtő vagy a mosógép, és sürgősen újra van szüksége, a megspórolt pénzhez nyúlhat, és abból fizetheti ki a vételár legalább egy részét. Ezért célszerű a pénzügyi tartalékra állandó megbízást felállítani. Általában az ajánlott határ a háztartás teljes jövedelmének legalább 10%-a.

Nagy energiamegtakarítás

Számos tipp található az energiamegtakarításra. Például az otthoni hőmérséklet csökkentése, a szoba rendeltetéséhez igazítása, ami alapján a hálószobában nem kell olyan melegnek lennie, mint a nappaliban vagy a gyerekszobában, a fűtés kikapcsolása távozáskor, a készülékek kikapcsolása vagy készenléti üzemmódra váltása, energiatakarékosabb izzókat alkalmazni, a radiátorokon termosztatikus szelepeket használni, amelyek a beállításoknak megfelelően fenntartják a helyiség hőmérsékletét. Bármelyiket is választja, biztos megtakarításban részesülhet.

Ne fizessen azért, amiért nem kell

Az utolsó megtakarítási tippünk az, hogy korlátozzuk az ingyenesen megvásárolható dolgokért való fizetést. Kiváló példa erre a bankszámlavezetés. Havi pár ezer forintot fizet számlavezetésért? Nézze meg milyen feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy ne fizessen díjat, vagy keressen másik bankot, ahol akár ingyen, vagy legalább olcsóbban tudja igénybe venni ezt a szolgáltatást. Ügyeljen a lehetséges hitelekre, különösen, ha több van. A több hitel díjáért határozottan többe fog fizetni, mintha ezeket a kölcsönöket egybe vonná össze.

Végezetül elmondható, hogy szinte senki sem szeret pénzt spórolni. De a jelenlegi idők – infláció, háború, járvány – sokakat rákényszerít a takarékosságra. A cikkünkben összegyűjtött tippek nem csökkentik az élete kényelmét, ugyanakkor segítenek megspórolni néhány ezer forintot havonta. Hiszen minden megtakarított forint számít.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)