Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Változhatnak a háziorvosi körzetek, módosul az ügyeleti rendszer is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. január 24. 18:00
Változhatnak a háziorvosi körzetek, módosul az ügyeleti rendszer is
Decemberben fogadták el az egészségügyi alapellátásról szóló törvényt

Decemberben fogadta el az Országgyűlés az egészségügyi alapellátási törvényt, amelynek a lakosságot is érintő változásairól Ködmön Zsoltot, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjét kérdeztük.

Ködmön Zsolt elmondta, a háziorvosi, házi gyermekorvosi körzetek – illetve minden alapellátási körzet – határait mostantól az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) határozza meg, ezt a feladatot eddig az adott város képviselő-testülete látta el, de velük továbbra is véleményeztetni fogják az esetleges változásokat.

Hozzátette, hogy ez a lakosság életét döntően nem foga befolyásolni, az ellátásban nem okoz változást, inkább csak az ellátói oldalon nehezíti meg a módosítási folyamat kezdeményezését, amit eddig helyi szinten indíthattak el.

Kiemelte: az OKFŐ felülvizsgálja, hogy az adott körzetstruktúra megfelelő-e, amelynek eredményeként átalakítás is előfordulhat, ha például túl kicsinek ítélnek egy körzetet, esetleg nincs elég szakember.

Módosul a központi ügyelet rendszer is, de ez jelenleg még nem érinti a Gyulán és Békés vármegyében élőket – tudtuk meg Ködmön Zsolttól. A módosítást Hajdú-Bihar vármegyében tesztelték az elmúlt évben, ott is élesedik először az új rendszer februárban.

A rendelet értelmében az Országos Mentőszolgálat az ügyeletet hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között biztosítja.

Aláhúzta: az átállásról a belügyminiszter dönt, illetve ad tájékoztatást az illetékesnek, legalább egy hónappal a tényleges változás előtt, a részleteket pedig közölni fogják a lakossággal is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)