Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - KÓTA-díjat kapott a Gyulai Pro Musica Román Kórus

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. január 23. 10:20
KÓTA-díjat kapott a Gyulai Pro Musica Román Kórus
Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából adták át

A kép bal oldalán (alsó sor): Oroján István, a kar vezetője és Ştefan Adrian Bugi karnagy 

Fotó: KÓTA

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) díját ítélték oda a Gyulai Pro Musica Román Kórusnak nemzetiségi kategóriában; az elismerést január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából adták át.

Idén 14 kategóriában 29 elismerést osztottak ki a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek. A KÓTA-díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítélik oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként.

Fotó: KÓTA

Az 1991-ben alakult, jelenleg 25 tagú Gyulai Pro Musica Román Kórus repertoárján az európai kórusmuzsika klasszikus, romantikus és modern szerzeményei mellett mai román szerzők művei, román egyházi énekek, román és magyar népfeldolgozások is szerepelnek. Évek óta megtartják a „Viva la Musica!” világi és egyházzenei fesztivált, és szakmai találkozókat is szerveznek Gyulán – emelték a laudációban.

A kart csaknem húsz éven át Gheorghe Flueraş, az Aradi Állami Filharmónia nyugalmazott igazgatója vezényelte, majd a szintén aradi Ştefan Adrian Bugi lett a karnagya. Jelenleg Oroján István vezeti a kórust, amelyet 2011-ben a Magyar Művelődési Intézet által alapított Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal, 2021-ben a Békés Megyei Önkormányzat kitüntetésével ismertek el.

Fotó: KÓTA

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)