Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kitüntették Mittag Mónikát és a gyulai Pro Musica kórust

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. december 17. 14:52 • Frissítve: 2021. december 20. 14:52
Kitüntették Mittag Mónikát és a gyulai Pro Musica kórust
Az elismeréseket a nemzetiségek napja alkalmából szervezett megyei ünnepségen adták át

Fotó: BMÖ/Gubis Mariann

Kitüntetést vehetett át Mittag Mónika, a Békés megyei és a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a gyulai Pro Musica román kórus december 16-án Eleken, a nemzetiségek napja alkalmából szervezett megyei díszünnepségen.

A pandémia miatt szűk körben tartott rendezvényen Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Tolnai Péter, a megyei közgyűlés nemzetiségi ügyekért felelős tanácsnoka és Mucsi András, a megyei közgyűlés társadalmi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke adott át díjakat a nemzetiségek idei és tavalyi kitüntetettjeinek. Utóbbiak a koronavírus-járvány miatt nem vehették át korábban elismerésüket.

A tavalyi év német nemzetiség kitüntetettje Mittag Mónika, a szlovák nemzetiség kitüntetettje a kétsopronyi „Horenka” Szlovák Hagyományőrző Népdalkör, a román nemzetiség kitüntetettje Petrusán György, a roma nemzetiség kitüntetettje Sztojka Tibor lett.

2021-ben a román nemzetiség kitüntetettjének a Pro Musica román kórust, a német nemzetiség kitüntetettjének Ottlakán Ottó Györgynét, a lengyel nemzetiség kitüntetettjének Péter Erikát, a roma nemzetiség kitüntetettjének Szécsi Zsoltot, a szlovák nemzetiség kitüntetettjének Zelman Ferenc Pált választották.

Mittag Mónika lapunknak úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy a megyei német közösség őt jelölte a díjra. Felidézte, 2002-ben választották nemzetiségi képviselőnek. Mint fogalmazott, a közös munkájuk eredményeként sokan találtak vissza nemzetiségi gyökereikhez, hagyományaikhoz, és újra fel merik vállalni német identitásukat. Emlékeztetett: Gyulán az elmúlt években a helyi nemzetiségi önkormányzat fenntartásába került a Németvárosi Óvoda, és sikerült felújítaniuk Németváros ikonikus épületét, a „Máriás” házat.

A Pro Musica kórust a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata terjesztette fel a díjra, amelyet Taga Kornélia és Navratilné Szekán Anna a kar vezetőségi tagjai vettek át. Taga Kornélia megkeresésünkre kifejtette: nagy elismerés számukra a kitüntetés, amely azt jelzi, hogy fontosak a helyi román közösség számára. Emlékeztetett: a jelenleg 25 tagú, Oroján István vezette kórus idén lett 30 éves. A kart húsz éven át Gheorghe Flueraş vezényelte, majd Adrian Ştefan Bugyi lett a karnagya. Mint megtudtuk, az évfordulóra 40 oldalas albumot jelentettek meg, amely felidézi a kórus elmúlt három évtizedét.

Fotó: BMÖ/Gubis Mariann

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)