Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 652 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. augusztus 31. 08:50
Országos határrendészeti összesítő: 652 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 30-án 652 határsértőt tartóztattak fel, és 391 főt megakadályoztak az ország területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében, Kisszállás, Sárhát, Katymár, Hóduna, Petőfiszállás, Kunbaja, Kelebia, Balotaszállás, Bácsalmás, Mélykút és Madaras közigazgatási területén 23 esetben 96 határsértőt tartóztattak fel.

Csongrád-Csanád megyében, Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Röszke, Kiszombor, Ruzsa, Öttömös, Kübekháza és Szatymaz közigazgatási területén 40 esetben 474 határsértőt állítotottak meg.

Győr-Moson-Sopron megyében, Győrben és Kópházán két alkalommal hat; Pest megyében, Érdnél és Inárcsnál két esetben 31; Baranya megyében, Mohácsnál két alkalommal három;  Komárom-Esztergom megyében, Tatabánya külterületén egy esetben 19; Somogy megyében, Balatonszentgyörgyön egy alkalommal egy; Zala megyében, Magyarszentmiklósnál egy alkalommal két; Vas megyében, Hosszúpereszteg és Körmend külterületén két esetben 12; Veszprém megyében, Csajág belterületén egy alkalommal két; Budapesten két alkalommal hat fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során georgiai, koszovói, palesztin, algériai, szír, iraki, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun hat, Csongrád-Csanád megyében 14 esetben a rendőrök 391 embert megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában kilenc ember ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Az egyenruhások augusztus 30-án 8 óra 50 perckor Kópháza közigazgatási területén intézkedés alá vonták egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 23 éves moldáv férfit. A sofőrön kívül a járműben öt, magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája székesfehérvári osztályának jelzése alapján augusztus 30-án 8 óra 35 perckor a 8-as számú főúton, Hosszúperesztegnél intézkedés alá vonták egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 28 éves moldáv férfit. Rajta kívül a járműben öt, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott. Fél órával később ugyancsak a 8-as számú főúton, Magyarszecsőd és Körmend között két, lengyel honosságú személygépkocsit is megállítottak a rendőrök. Az egyiket egy 31 éves ukrán férfi vezette, aki öt, magát szír állampolgárnak valló illegális migránst szállított. A másik járműben két, egy 27 és egy 29 éves georgiai állampolgár további két, magát georgiainak valló illegális migránsnak segédkezett az államhatár jogellenes átlépésben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája székesfehérvári osztályának jelzése alapján augusztus 30-án 15 óra 35 perckor az M1-es autópályán, Tatabánya térségében az egyenruhások intézkedés alá akarták vonni egy lengyel honosságú tehergépkocsi vezetőjét, aki azonban megpróbált kitörni az őt körülvevő rendőri alakzatból. Manővere közben nekiütközött az előtte haladó járműnek, ezt követően a szalagkorlátnak ütközve megállt. A gyalogosan menekülni próbáló sofőrt, egy 29 éves georgiai állampolgárt a helyszín közelében elfogták. A raktérben 19, magát szír állampolgárnak valló külföldit találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája illegális migráció elleni osztályának jelzése alapján augusztus 30-án 18 órakor az M1-es és az M7-es autópálya bevezető szakszán a járőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú tehergépkocsi 23 éves magyar állampolgárságú vezetőjét, valamint társát, egy 22 éves, ugyancsak magyar nőt. A jármű rakterében 13, magát afgán állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Ásotthalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös számú főúton augusztus 30-án 23 óra 20 perckor a rendőrök ellenőrzés alá akarták vonni egy német honosságú személygépkocsi vezetőjét, ám a sofőr észlelve az egyenruhásokat kiugrott a járműből, és elszaladt. Az autóban 13, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, az embercsempészt jelenleg is keresik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája szegedi osztályának jelzése alapján jelzése alapján augusztus 30-án 23 óra 45 perckor az egyenruhások egy lengyel honosságú kisbusz vezetőjét, egy szintén lengyel állampolgárságú férfit vontak intézkedés alá az M5-ös autópályán, Inárcs térségében. A sofőrön kívül a járműben 18, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns volt. 

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)