Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - De mi lett a nővel?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2022. augusztus 07. 16:00
De mi lett a nővel?
Augusztusban még három új bemutató előadás lesz a Gyulai Várszínházban

Kárp György, Szélyes Ferenc és Győrffy András a gyulai várszínház kamaratermében 

Fotó: Gyulai Várszínház

Először 9-én 19.00 órától a Kamarateremben láthatjuk a színház saját fejlesztésű előadását, ami a Csehov-novellák alapján, jó negyedszázada, Kiss Csaba drámaíró által készített De mi lett a nővel? című darabból készül. Az elmúlt években több színházban is nagy sikerrel játszották a művet, a gyulai bemutató érdekessége az lesz, hogy három idősebb erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) adja elő. A rendező a Havasi István-díjas Béres László, akinek a legutóbbi gyulai rendezése, a Karády zárkája, a színház egyik sikerdarabjává vált Kárpát-medence- szerte.

A kerettörténet szerint valamikor a XIX. század végén három ágrólszakadt színész elindul a végtelen, forró országúton Bikulina bankár estélyére. Útközben egyikük történeteket, pletykaízű sztorikat mesél a társasági élet egyik mitikus nőjéről, a bankár unokahúgáról, Irináról. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül.

A történet örök – három férfi mesél egy nőről. Három férfi, három színész, három utazó. És egy látszólag soha véget nem érő utazás – ha úgy tetszik, az élet színpadán.

Az előadásban három, az élete zenitjén túl levő vándorszínész mesél, s a nő az eltűnt ifjúságot, a régmúlt korokat és az emlékezés által szerzett boldogságot, a melankolikus és elégikus nyugalmat jelképezi. Mi az, ami a három idős csepűrágót összetartja? Az emlékezés, az egymásnak mesélés gesztusa. Vagy a színház.

Egy biztos: mindannyiunkban él egy Irinia. Egy nő, valami, akire vagy amire emlékezni szeretnénk, mert az emlékeink tartanak életben minket.

Az előadásra a korlátozott férőhelyek miatt érdemes jó előre megváltani a jegyeket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)