Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Milyen akadályokba ütközhetünk házvásárlás esetén?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. augusztus 04. 22:44
Milyen akadályokba ütközhetünk házvásárlás esetén?
Mutatjuk, hogy mire kell mindenképp odafigyelni ingatlanvásárláskor

Saját házunk megvásárlása, majd otthonná varázslása felemelő érzés, egyszerre leszünk függetlenek és szabadabbak, miközben megjelenik egy újabb biztos pont az életünkben, ahol zavartalanul élhetjük családi életünket. Emiatt már a házvásárlás tervezgetése is egy nagyon izgalmas időszak. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mire kell mindenképp odafigyelni ingatlanvásárláskor, mik azok a buktatók, amelyek megnehezíthetik ezt a folyamatot!

Lehetséges akadályok házvásárlás esetén

Egy ingatlan megvásárlása során a lehető legkörültekintőbbnek kell lennünk, hiszen sok esetben ez életünk legnagyobb anyagi kiadása. Azonban mivel nem nap mint nap mozgunk ezen a területen, érdemes már a kezdetekkor egy ingatlan ügyvéddel konzultálni, de más szakembereket, például egy ingatlanos segítségét is igénybe vehetjük.

A tisztázatlan tulajdoni és jogi viszonyok például biztosan megnehezítik az ingatlan-adásvételt, elhúzódhat a folyamat. Sok hirdetésben olvasható, hogy az ingatlan per- és tehermentes, ennek ellenére mindig ellenőrizzük ennek hitelességét. A friss adatok egy hivatalos tulajdoni lap lekérésével könnyen hozzáférhetővé válnak számunkra. Vannak olyan kirívó esetek is, amikor egy korábbi tulajdonos hitele a házra lett terhelve, esetleg közműtartozás miatt nem tehermentes az ingatlan, de találkozhatunk akár végrehajtás alatt álló házzal is. Ezekben az esetekben mindenképp szakemberi segítségre lesz szükség, aki elmagyarázza, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk megvásárolni az ingatlant.

Fontos azt is tisztán látnunk, hogy mely feltételeknek kell megfelelnie egy-egy háznak ahhoz, hogy az hitelezhető legyen. Ugyanis ha szeretnénk kölcsönt felvenni a vásárláshoz, akkor a legtöbb esetben a ház képezi majd a jelzálogot a bank felé. Nem mindegy például, hogy milyen energetikai tanúsítvánnyal, falazattal, elhelyezkedéssel és kategóriabesorolással rendelkezik az ingatlan.

Az adásvétel megtörténte után is oda kell figyelni: az ingatlanvásárlás utolsó lépése a birtokbaadás, melyet köznyelven kulcsátadásnak is hívunk. Sokan viszont eltekintenek ilyenkor a hivatalos átvételtől, mely később problémákat okozhat. Mindenképp fel kell tüntetni például a birtokbaadási jegyzőkönyvben a közműórák azonosító számát, azok állását, hiszen innentől már minket terhelnek ezek a díjak, de a korábbi időszak fogyasztása még az eladó felelőssége lesz. Azt is szavatolnia kell az eladónak, hogy az ingatlanból kijelentkezett, és a lakcímnyilvántartásban innentől már nem szerepel senki más, semmilyen illetéktelen személy.

 

Vegyük igénybe szakemberek segítségét!

A fentiek alapján is jól látható, hogy milyen sokrétű és szövevényes lehet egy ingatlan-adásvétel, ezért mindenképp szükségünk lesz szakemberi segítségére. Az ingatlanügyvéd például megírja a hivatalos adásvételi szerződést, és figyelmeztet a felmerülő problémákra. Emellett érdemes vásárlás előtt a kiszemelt ingatlant statikussal vagy értékbecslő szakemberrel is megnézetni, hogy tudjuk, nem érnek majd kellemetlen meglepetések minket később, amikor már az új életünket tervezgetjük.

 

Miben segíthet egy ügyvéd?

Az ingatlanokra specializálódott ügyvéd a vevő és az eladó jogait is védve előkészíti az adásvételi szerződést, melyet ha mindkét fél elfogad, akkor megtörténik a jogszerű aláírás. De a képviseletet is ellátja a hatósági eljárásokban, esetleg használati megállapodást vagy egyéb jogi dokumentumot is elkészít, illetve segít a földhivatali ügyek intézésében.

Mielőtt birtokba vennénk álmaink otthonát, előttünk áll egy komplett adásvételi procedúra, melyen mindenki szeretne a lehető leggördülékenyebben átesni – de lehetnek olyan buktatók, amik ezt megakadályozzák. Ha a megfelelő ingatlanügyvéd és más szakemberek segítenek minket a vételi szándék elkomolyodásától kezdve, akkor garantáltan gyorsan végbemegy a folyamat, és megfelelően tudunk majd reagálni az esetlegesen felmerülő problémákra is. Ezek után pedig már nem is lesz más dolgunk, mint örömmel berendezni új otthonunkat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)