Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Isten hozta Gyulán az Airbus Helicopterst!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. július 28. 12:17
Isten hozta Gyulán az Airbus Helicopterst!
Görgényi: új időszámítás kezdete ez a gyulai gazdaság számára

Görgényi Ernő polgármester teljes beszéde, amely elhangzott a gyulai Airbus gyár június 28-ai átadóünnepségén. 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Gyulán utoljára több mint 40 esztendővel ezelőtt, 1979-ben épült új gyárépület. Úgy hívták, hogy Relégyár. 30 éve zárták be. Ezek a tények önmagukban is megmutatják a mai esemény jelentőségét városunk életében.

A rendszerváltozás elhozta a szabadságot és a demokráciát, de sokáig adós maradt a gazdasági fejlődéssel. Gyulán is sorra zárták be az ipari üzemeket az 1990 utáni két évtizedben. A mélypont a Tejporgyár bezárása volt 2004-ben, amikor is 240 embert tettek utcára, majd az épületet lebontották, az építési hulladékot ledarálták és a zúzalékból – az egykor meghatározó üzem helyén – parkolókat építettek a Tesco áruház elé. Ez a rombolás egyfajta vadkapitalista Karthago volt.

De mi, gyulaiak nem törődtünk bele abba, hogy Karthago sorsára jussunk. Összefogtunk, és keményen dolgoztunk, így a mélypont után fordulat jött.

A fordulat a gyulai húsipar újjászervezése volt, amelynek érdekében összefogott a kormány, az önkormányzat és a húsipari szakma. Ezzel kezdetét vette a gyulai ipar újjáélesztése.

A mi víziónk olyan ipari fejlesztés volt, amely képzett szakemberek tudására épül. Mert a tudást mindig megfizetik. A jól jövedelmező munkahelyek pedig itthon tartják a tehetséges szakembereket és a fiatalokat.

Ennek megvalósításában támogatott bennünket Magyarország kormánya, majd abban a megtiszteltetésben lett részünk, hogy a világ egyik legismertebb és legsikeresebb légijárműipari vállalata, az Airbus városukat választotta új helikopteralkatrész-gyára felépítésének helyszínéül. Magyarország kormánya mellett az Airbus is szövetségesünk lett a gyulai gazdaság új korszakának megindítása ügyében.

Új időszámítás kezdete ez a gyulai gazdaság számára, ahhoz hasonló fordulópont, mint amikor Stéberl András beindította a nagyüzemi kolbászgyártást, amely ma is Gyula város egyik sikeres ágazata.

Ahhoz hasonló fordulópont, mint amikor 1959-ben megnyílt a Gyulai Várfürdő, amelynek köszönhetően szállodák, panziók, apartmanok sora épült az azt követő évtizedekben és napjainkban is.

Ehhez hasonló a mi víziónk az Airbus által elindított iparfejlesztéssel kapcsolatban. Ha a jövőbe tekintünk, lelki szemeink előtt megjelenik egy kibővített Airbus-gyár, amelyet egy jelenleginél nagyobb iparterületen beszállítók, partnerek sokasága vesz körül újabb és újabb üzemek formájában.

A mi víziónk Gyula, a zöld város, ahol a gazdaság is virágzik.

Köszönöm a támogató együttműködést Magyarország kormányának, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Megkülönbözetett tisztelettel köszönöm a közös munkát Palkovics László miniszter úrnak és Maróth Gáspár jelenlegi államtitkár úrnak, aki kormánybiztosként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy ma ünnepségen vehetünk részt az új gyár termelésének elindítása alkalmából.

Hálásan köszönöm az Airbus döntéshozóinak a bizalmat, szívemben azzal a meggyőződéssel, hogy mindig nagyszerű döntésként tekintenek majd a Gyula várossal való együttműködés elindítására.

A gyár valamennyi dolgozójának sikeres és eredményes munkát kívánok, olyan alkotómunkát, amelyben örömüket is lelik.

Isten hozta Gyulán az Airbus Helicopterst!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)