Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ítélkezési szünet kezdődött a bíróságokon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. július 15. 14:23
Ítélkezési szünet kezdődött a bíróságokon
Mutatjuk a részleteket

Ítélkezési szünetet tartanak a bíróságokon július 15-től augusztus 20-ig, a polgári ügyekben erre az időszakra, bizonyos törvényi kivételektől eltekintve, nem lehet tárgyalást kitűzni – tájékoztatta lapunkat a Gyulai Törvényszék.

A szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint lesznek nyitva, a bírósági kezelőirodák változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így a bírósági ügyek intézésére, a beadványok benyújtására, az iratokba való betekintésbe továbbra is lehetőség lesz, és az ügyfelek felvilágosítást is kérhetnek előzetes időpont-egyeztetést követően. A bíróságok azt kérik az ügyfelektől, hogy részesítsék előnyben a postai és az elektronikus kapcsolattartást.

A közlemény arra is kitér, hogy a polgári perrendtartásban előírt általános szabályok szerint az ítélkezési szünet időtartama nem vehető figyelembe az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidők számításakor.

A jogszabály ugyanakkor több kivételt is meghatároz, ezeknél nem lehet figyelmen kívül hagyni a szünet idejét. Ezek közé tartozik, amikor a törvény valamely eljárásra, percselekményre soron kívüli eljárást ír elő, vagy ha a felek ezt közösen kérték, illetve ha a törvény kizárja az alkalmazását.

A büntető ügyszak esetén az ítélkezési szünet időtartama a határidők számítását nem érinti, és a tárgyalások kitűzését befolyásoló eljárásjogi előírás sincs – hívták fel a figyelmet.

A törvényszék arra is emlékeztetett, hogy július 15-e a bíróságok napja, amely 2001 óta munkaszüneti nap a bíróságokon. Felidézték, 1869-ben ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket. „Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást” – írták.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)