Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Múzeumok Éjszakája Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. június 24. 14:00
Múzeumok Éjszakája Gyulán
Mutatjuk, mivel várnak

Képünk egy korábbi rendezvényen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel-emlékházban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban, a Tájvízházban és a Békés Megyei Levéltárban is programokkal várják az érdeklődőket szombaton a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Az Almásy-kastély parkjában 19 órától régimódi játékokat lehet kipróbálni, majd gyógy- és fűszernövényekről szóló előadásra invitálják a látogatókat. A kastélyban Sissi 1857-es gyulai látogatásáról lesz szó, és a Stefánia-szárny pincéjébe is leviszik a jelentkezőket. Emellett kreatív fotóponttal és gasztrotörténeti kiállítással várják az érdeklődőket.

A gyulai várban este fél nyolctól a középkori büntetőeszközöket és a kovácsműhelyt ismerhetik meg a látogatók, akik tárgykereső játékon is részt vehetnek. Nyolc órától interaktív fegyverbemutatót tartanak a Kerecsényi László Íjász Egyesület közreműködésével.

A Kohán Képtárban este fél nyolctól a kecskedudával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Este nyolc órától interaktív előadáson mutatják be, hogyan születik meg egy tárlat, 21 órától pedig a civil kincskeresőkről és a fémkereső műszerek használatáról lesz szó. Este 11 órától a Sárkányhúzó Zenekar ad koncertet a helyszínen.

A Ladics-házban 19 órától Élő történelem címmel tartanak tárlatvezetést, a kiállítóhelyre érkezőket Ladics Lászlóné Kliment Margit fogadja.

Az Erkel Ferenc Emlékházban este fél nyolctól a Himnusz regényes történetéről, 21 órától a Szózat regényes történetéről hallhatnak előadást a látogatók, 20 órától pedig a 19. századi divatról és életmódról beszélnek majd az érdeklődőknek. Az udvaron filmvetítést tartanak, és az Erkel Ferenc emlékezetéhez köthető koncertfelvételekből összeállított válogatás szól majd.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A megyei levéltár 19 órakor kezdődő rendezvényének középpontjában az összeesküvés-elméletek állnak. Brazda Zsolt történelemtanár Konteókkal a világ körül címmel tart előadást, Halmágyi Miklós levéltáros Szerémi György meghökkentő anekdotáiról beszél, míg Balogh Dorottya főlevéltáros Góliátról, az óriás „kémbálnáról mesél majd. Az előadásokon Puskás Sándor művésztanár játszik trombitán a tematikához illő zenedarabokat. Este fél kilenctől a levéltári raktárak is megnyílnak a látogatók előtt, akik az intézmény késő Kádár-korról és rendszerváltásról szóló kiállításait is megtekinthetik.

A Tájvízház Vízmánia címmel hirdetett programokat szombaton 18 és 24 óra között. Pozsárné Kaczkó Zitától, a bemutatóhelyet üzemeltető Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR-munkatársától megtudtuk, a látogatók megismerhetik a folyószabályozások előtti kort: a vízimalmok világát és a lápi kúttól a csapvízig vezető utat. Bemutatják a gátőrök másfél évszázados múltra visszatekintő mesterségét is, valamint a 19. századi vizes terápiákat. Emellett jósdával és szórakoztató játékokkal várják az érdeklődőket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)