Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hétvégén rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalmat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. június 21. 15:15
Hétvégén rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalmat
A fesztivál egyben a Gyulai Várszínház nyári évadának nyitánya is

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hétvégén rendezik meg huszonkettedik alkalommal a Körös-völgyi Sokadalmat, amely egyben a Gyulai Várszínház 59. évadának nyitánya is. A fesztiválról június 21-én tartottak sajtótájékoztatót a Rondellában.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: a népművészeti fesztivált még a millenium évében kezdeményezték, akkor még országos szinten, de 2022-re már csak Gyula városában maradt meg az eredeti formájában.

Hozzátette: nem véletlen, hogy a Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház évadát egyidőben nyitják meg, hiszen a fesztivál a színházi évad szerves része, ráadásul a teátrum egyik tradíciója a kapcsolódás a népi kultúrához.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta: jó érzés számukra, hogy a mai napig él az a rendezvény, amelyet huszonhárom évvel ezelőtt megálmodtak, de véleménye szerint ez nem véletlen, ugyanis a sokadalommal értékeket közvetítenek, amelyekhez érzelmileg is kötődnek a résztvevők.

Mint minden évben, úgy idén is a népművészeti vásár biztosítja az alapját a sokadalomnak, amely minőséget képvisel, hiszen csak olyan árusok, iparművészek, mesterek jelennek meg a portékáikkal, akik a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezeteit képviselik – fogalmazott Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület főtitkára.

Megtudtuk, hogy az idei év fő témája a faművesség lesz, ehhez kapcsolódóan előadások is lesznek, illetve egy Ünnepi alkalmak népi textíliái elnevezésű kiállítást is megnézhetnek majd a kilátogatók. A gyerekeket régimódi játszótér, népi játékok és kosaras hinta is várja.

A színpadi programokat Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke mutatta be. Megtudtuk, hogy pénteken tartják az Országos Gyermektánc Fesztivált, szombaton a Békés Megyei Táncosok Találkozójának gálaműsorát nézhetik meg az érdeklődők, a vasárnap pedig a gyulai táncegyütteseké, szólistáké a főszerep, de mindhárom napon láthatók lesznek zenészek és énekesek is a színpadon.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója kiemelte: a színházi évad június 26-án, vasárnap 20.30-kor indul A helység kalapácsa című előadással, amely kapcsolódik a Petőfi Sándor emlékévhez is. Mint mondta, számos előadásuk lesz, amely kapcsolódik a népművészethez, népi kultúrához.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)