Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elszállították a gyulai városháza díszterméből a Sissi-képet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. május 20. 13:45
Elszállították a gyulai városháza díszterméből a Sissi-képet
Az egész alakos portré az Almásy-kastélyban lesz látható

Forrás: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldala

A gyulai városháza díszterméből az Almásy-kastély kápolnájába szállították Erzsébet királyné menyasszonyi portréját – számolt be róla a kiállítóhely közösségi oldala. Az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában lévő alkotás a május 25-én megnyíló Sissi-kiállításon lesz látható egy éven át.  

Az oldalon felidézték, Békés vármegye Törvényhatósági Bizottsága 1898. szeptember 19-én határozta el Fábry Sándor alispán javaslatára, hogy portrét festet I. Ferenc József király volt feleségéről, akit kilenc nappal korábban, szeptember 10-én gyilkoltak meg.

A feladattal id. Vastagh Györgyöt (1834–1922) bízták meg, aki 1899-ben készült el a 250 centiméter magas és 120,3 centiméter széles olajképpel. A festő 1500 forint honoráriumot kapott az alkotásért, ez az uralkodót ábrázoló arckép árát is tartalmazta.  

Fotó: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldala

A két portrét 1899. október 16-án leplezték le a vármegye közgyűlési termében. Az ünnepségen Fábry Sándor alispán tartott emlékbeszédet a néhai királynéról.

Az Erzsébet királynéról festett egész alakos portré 1944 után eltűnt a vármegyeházáról, majd ismeretlen időpontban és körülmények között a gyulai Erkel Ferenc Múzeumba került.

A képmás csak 1980-bank került leltárba, de lehetséges, hogy jóval korábban, akár már az 1950-es években is a múzeumnál volt – írták a kastély közösségi oldalán.

Fotó: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldala

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)