Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Várfürdő számára a vártnál jobban alakult a tavalyi év, a Gyulahús rekordnyereséget ért el

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. április 30. 19:12
A Gyulai Várfürdő számára a vártnál jobban alakult a tavalyi év, a Gyulahús rekordnyereséget ért el
Az önkormányzati cégek tavalyi évi gazdálkodásáról és idei üzleti tervéről tárgyaltak a képviselő-testületi ülésen

A legnagyobb önkormányzati cégek tavalyi évi gazdálkodásáról és idei üzleti tervéről tárgyalt a gyulai képviselő-testület április 28-i ülésén. Mint kiderült, a Gyulai Várfürdő számára 2021 a vártnál jobban alakult, a Gyulahús pedig rekordnyereséggel zárta évet, vannak azonban olyan gazdasági társaságok, amelyek nehéz időszakon vannak túl. A tanácskozáson arról is határoztak a képviselők, hogy újabb pályázaton kívüli forrást biztosítanak az egykori alispáni lakba tervezett gyermekszabadidős élményközpont kialakítására. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Új vendégkör a fürdőben

Az ülésen több önkormányzati cég 2021-es gazdálkodásáról és 2022-es üzleti tervéről tárgyalt a képviselő-testület, amely valamennyi határozati javaslatot egyhangúlag fogadott el. 

A Gyulai Várfürdő Kft. a 2021-es évet 5 milliárd 656 millió forint mérlegfőösszeggel és 122 millió forint nyereséggel zárta, melyet eredménytartalékba helyez. A cég 2022-ben 136 millió 237 ezer forint adózott eredménnyel számol.

Kun Miklós ügyvezető emlékeztetett, a Gyulai Várfürdő az egyik legnehezebb időszakán van túl, hiszen 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatt másodjára kellett bezárniuk. 2021 májusában korlátozásokkal nyithattak ki, védettségi igazolvány nélkül 2021. július 3-tól látogatható a fürdő. Az ügyvezető kifejtette, a nyári időszak vendégforgalma 87 százaléka volt a 2019-es referenciaév főszezonjáénak, míg ősszel 81 százalékot érték el a bázisév azonos időszakához képest, ez minden várakozásukat felülmúlta. Az éves látogatószám meghaladta a 369 ezret, a szokottnál kevesebben érkeztek külföldről, többen belföldről. A gyógyulni érkező idősek száma visszaesett, emelkedett viszont a rövidebb ideig maradó, de többet költő családosok száma. Ez betudható a kormányzat belföldi turizmust népszerűsítő kampánynak, a SZÉP-kártyás kedvezményeknek és a jó időnek – mondta Kun Miklós, hozzátéve, hogy az új vendégkör reményeik szerint visszatér a fürdőbe.

Kun Miklós

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Jelezte, 2022-ben a látogatószám 500 ezer körül alakul, 2023–24-re pedig elérheti a 700 ezret, köszönhetően az M44-es autóút és az új gyermek-víziparadicsom elkészültének, valamint a Hunguest Hotel Erkel fejlesztésének. Hozzátette, bíznak abban, hogy a beruházásaikkal stabilizálni vagy akár erősíteni is tudják a piaci pozíciójukat.

A fürdő jelenleg is zajló, 3,2 milliárd forintból megvalósuló beruházásáról elmondta, a fejlesztés első eleme, a megújult gyerek-víziparadicsom reményeik szerint elkészül nyárra. Kiemelte, olyan élményinstalláció épül, amelyből csak kettő van Közép-Európában, ez az elkövetkező 10-15 évben kielégítheti a családos vendégek igényeit.

Arról is beszámolt, hogy idén optikai hálózatot építenek ki a fürdő területén, így a teljes parkot bekamerázhatják. A Hunguest Hotel Erkel vendégeinek lehetővé teszik, hogy belépőórájukkal fizethessenek a fürdő saját üzemeltetésű vendéglátóegységeiben, emellett kialakítanak egy webshopot, és létrehoznak egy online jegyvásárló rendszert.

Kun Miklós arról is beszélt, hogy a fürdő arculati váltása is lezárul idén. Kifejtette, a legtöbb munkatársuk a hódot választaná a fürdő kabalafigurájának, de ez még csak egy ötlet.  

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) felvetésére elmondta, a megemelkedett bér- és energiaköltségek kompenzálására júliusban csaknem húszszázalékos jegyáremelést terveznek. Hozzátette, a belépőáraikat tekintve a magyar fürdők alsó középmezőnyébe tartoznak.

Szalai György

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kevesebb ivóvíz fogy

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 1 milliárd 535 millió forint mérlegfőösszeggel és 38 millió 655 ezer forint nyereséggel zárta a 2021-es évet, utóbbit eredménytartalékba helyezik. A cég idén 2 milliárd 722 millió forint bevételt és 44 millió 845 ezer forint nyereséget tervez. A képviselő-testület a társaság idei beruházási tervét is elfogadta, amely nettó 278 millió 506 ezer forinttal számol. Ebből 170 millió forint önkormányzati, 108 millió 506 ezer forint saját beruházási keret.

Daróczi László ügyvezető elmondta, a rezsicsökkentés továbbra is kihatással van a bevételeikre. Jelezte, folyamatosan csökken az ivóvízfogyasztás mennyisége, ami egyrészt jó hír, hiszen azt jelzi, hogy egyre környezettudatosabbak az emberek, másrészt rossz hír, mivel csökkent a cég bevétele. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban jelentős áremelést hajtott végre szinte valamennyi alapanyag-beszállító, szolgáltató, akivel a társaság kapcsolatban áll, ez szintén hatással volt a gazdálkodásukra. A társaság városüzemeltetési feladatokból származó bevételei 2021 második félévétől kezdtek el nőni, miután megszűnt a koronavírus-járvány miatt bevezetett ingyenes parkolás.  

Katona Katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Nehéz éven vannak túl

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. tavalyi évről szóló egyszerűsített éves beszámolóját 552 millió 487 ezer forint bevétellel és 13 millió 679 ezer forint adózott eredménnyel fogadta el a képviselő-testület, a nyereséget eredménytartalékba helyezték. A cég idén 559 millió 458 ezer forint bevételt tervez, nyereséggel nem számol.

Katona Katalin rendezvényszervezésért felelős ügyvezető úgy fogalmazott, 2021 a kihívások éve volt számukra, hiszen az első négy hónapban zárva voltak az épületeik a pandémia miatt, és nem tudták a szokott módon megtartani a rendezvényeket. Kiemelte, ebben az időszakban több mint tíz pályázatot készítettek elő, bevonva az intézményhez kapcsolódó közösségeket. Emellett új, online programokat szerveztek, és a szükséges karbantartási munkálatokat is elvégezték.

Elmondta, a Rondella Terasz működtetését 2021-ben munkaerő-átcsoportosítással oldották meg, és idén is a saját munkatársaik dolgoznak majd a vendéglátóhelyen. Közölte, a terasznak tavaly 83 millió forint volt az árbevétele, ami 43 százalékkal haladta meg a tervezettet.

Fekete-Dombi Ildikó kiállítóhelyekért felelős ügyvezető az egyik legnehezebb évnek nevezte a tavalyit. Hangsúlyozta, ennek ellenére pénzügyileg és szakmailag is eredményesen zárták 2021-et. Mint mondta, a kiállítóhelyek népszerűsége nem csökkent, ami annak is köszönhető, hogy számos kiegészítő programot, például gyertyafényes tárlatvezetéseket szerveztek. Kifejtette, új kihívást jelentett számukra a Stefánia-szárny beüzemelése, ahol már több rendezvényt is tartottak.

Jelezte, az idei tervek között szerepel az online jegyértékesítés kidolgozása, és több új tárlatuk is lesz. A Kohán Képtár a Magyar géniusz vándorkiállításnak, az Almásy-kastély időszaki kiállítóterme a Sissi-tárlatnak ad majd helyet.

Szalai György felvetésére elmondta, a Stefánia-szárny csemegetára és a gasztronómiai területén is tartanak programokat. Hozzátette, ezek szervezésekor mindig szem előtt tartják a gazdaságosságot.  

Fekete-Dombi Ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A túlélés volt a cél

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. 92 millió 443 ezer forint bevétellel és 37 ezer forint nyereséggel zárta a tavalyi évet. A cég 89 millió 170 ezer forint bevétellel és 39 ezer forint adózott eredménnyel számol 2022-es üzleti tervében.

Komoróczki Aliz ügyvezető kifejtette, az elmúlt két év „kifejezetten kedvezőtlenül” hatott a turisztikai ágazatra. Mint mondta, a cél az volt, hogy túléljék ezt az időszakot, ennek érdekében válságintézkedéseket kellett hozniuk. Aláhúzta, cégük új programokat és sétálórendezvényeket vezetett be, városismereti tréningeket szervezett a helyi szolgáltatóknak, valamint belföldre irányuló, szinten tartó online kampányokat folytatott. Arról is beszámolt, hogy tavaly, a zárvatartás időszakában felújították a Gyulai Tourinform Irodát. Az ügyvezető pozitívumként értékelte, hogy a város elnyerte az Év Turisztikai Települése díjat az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló portál értékelései alapján.

Közölte, az idei évet is óvatosan tervezték, de optimistábban, mint a tavalyit, a 2019-es bázisév vendégszámának 65 százalékával számolnak 2022-re. Hozzátette, a vendégéjszakák számának alakulását a szálláshely-kapacitás is befolyásolja, hiszen a város legnagyobb szállodájának háromcsillagos szárnya felújítás miatt nem fogad vendégeket egy ideig. Elmondta, célul tűzték ki, hogy a Tourinform munkatársainak számát visszaállítsák a koronavírus-járvány előtti szintre, és folyamatban van a városi turisztikai portál megújítása is. Jelezte, idén a szolgáltatókkal közös belföldi online marketingkampányokra helyezik majd a hangsúlyt.

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Rekordnyereség a Gyulahúsnál

A Gyulahús Kft. tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját és idei üzleti tervét, a cég gazdasági érdekeire tekintettel, zárt ülésen tárgyalta a képviselő-testület. Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester közölte, a vállalat tavaly rekordnyereséget, 655 millió 973 ezer forint adózott eredményt könyvelhetett el.  

 

Többletforrás a gyermekszabadidős élményközpontra

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében az egykori alispáni lakba tervezett gyermekszabadidős élményközpont kialakítására további 49,1 millió forint pályázaton kívüli forrást biztosít a gyulai önkormányzat az idei költségvetés tartalékából. A többletköltség finanszírozására a város ráemelési kérelmet nyújt be a kormányhoz.

A polgármester emlékeztetett, a beruházásra csaknem 300 millió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el az önkormányzat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból. Mint ismertette, a nyílt közbeszerzési eljáráson egy érvényes ajánlat érkezett be 273,3 millió forint összeggel, ez 49,1 millió forinttal meghaladja az építési munkálatokra rendelkezésre álló összeget.

 

Megújulhat a műfüves pálya

Szintén egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület, hogy az önkormányzat 11 millió forint önerőt biztosítson az idei tartalékkeretből az Id. Christián László Városi Sporttelep nagyméretű műfüves pályájának felújításához, amennyiben a Gyulasport Nonprofit Kft. Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott pályázata támogatásban részesül.

Kónya István (Fidesz–KDNP) alpolgármester kifejtette, a 2012-ben átadott pálya a mindennapos használat miatt, a rendszeres karbantartás ellenére is, felújításra szorul. Elmondta, a felújítás tervezett összege 110 millió 387 ezer forint, amelynek tíz százalékát biztosítaná az önkormányzat. Jelezte, egyeztetések folynak arról, hogy a gyulai katolikus iskola és az Implom általános iskola kisméretű műfüves pályájának burkolatát is megújuljon.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Emelték a tiszteletdíjakat

Húsz százalékkal emelte az önkormányzati képviselők és a bizottsági tagok, elnökök tiszteletdíját a képviselő-testület.

Görgényi Ernő elmondta, utoljára 2017-ben emelték a tiszteletdíjakat, azóta szinte minden szférában történt béremelés. Azoknak is indokolt emelni a tiszteletdíját, akik a város közügyeit intézik, felügyelik; a honoráriumuk így is aránytalanul alacsony – fejtette ki, leszögezve, hogy a polgármesterek, alpolgármesterek nem kapnak ilyen tisztdíjat. Hozzátette, a költségvetés elbírja az emelést.  

A grémium döntése értelmében a képviselői alapdíj 91 ezer forintról 109 ezer 200 forintra, a bizottsági elnöki díj 78 ezer forintról 93 ezer 600 forintra, a bizottsági díj 39 ezer forintról 46 ezer 800 forintra emelkedik.

A tiszteletdíjakról szóló rendelet módosítását 11 igennel, egy nem ellenében szavazta meg a képviselő-testület. A nemmel szavazó Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) lapunknak úgy fogalmazott, véleménye szerint „ezt a megtisztelő feladatot amúgy is díjmentesen lenne illő végezni”.

Kiss Ferenc, a gazdasági erőforrások bizottságának új tagja 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Újabb hulladékgyűjtő szigetek szűnnek meg

A képviselő-testület arról is határozott, hogy megszünteti a Diófa utcai és a „madaras” kollégiumnál található, Szabadkai utcai hulladékgyűjtő sziget.

A hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosítását 11 igennel, egy nem ellenében szavazták meg a képviselők.

A nemmel szavazó Leel-Őssy Gábor lapunknak kifejtette, véleménye szerint a hulladékgyűjtő szigetek megszüntetésével nőni fog a város környékén az illegális hulladéklerakók száma.

 

Új tag a bizottságban

A képviselő-testület egyhangú döntéssel Kiss Ferencet választotta a gazdasági erőforrások bizottságába a tagságáról lemondó Dinya Imre helyébe.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)