Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 18. századi arisztokrácia mindennapjait mutatják be

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. április 15. 11:00
A 18. századi arisztokrácia mindennapjait mutatják be
Konferenciát rendez a gyulai Erkel Ferenc Múzeum, május 18-ig lehet regisztrálni

Forrás: gyulakult.hu

A 18. századi arisztokrácia mindennapjairól rendez konferenciát a gyulai Erkel Ferenc Múzeum május 20-án a gyulai Almásy-kastélyban, ahol a tanácskozás alapjául szolgáló egyik forrásértékű napló szerzője is rendszeresen megfordult az 1700-as években – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A 18. századi arisztokrácia mindennapjai – Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757–1759) című könyv a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával létrejött Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Károlyi Kutatócsoport gondozásában jelent meg 2019-ben. 

A spanyol származású, Bécsben nevelkedett Therese Corzan Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt, a budai születésű ferences szerzetes, Antonius Hueber pedig a Harruckern család káplánja, aki 1743–1758 között több ízben töltötte a nyári hónapokat uraival Gyulán, és feljegyzései komoly segítséget nyújtottak az Almásy-kastély állandó kiállításának készítői számára is. A két szerzőben közös, hogy szemtanúi voltak Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házasságának. 

A könyv bevezető tanulmányai a közreadott források megértését és a naplók szerzőinek megismerését is segítik. A naplóbejegyzések révén a kötet bepillantást enged a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti, bécsi hétköznapjaiba, és képet ad arról az időszakról, amikor a családi élet nagy átalakuláson ment át a társadalmi nemek közötti viszonyok, a gyermeknevelés, az érzelmek kifejezése terén.

A kiadvány szolgál kiindulópontjául az Urak és szolgálók – Bepillantás a 18. századi arisztokrácia mindennapjaiba című gyulai konferenciának, amelynek előadói a forrásfeldolgozást készítő szakemberek és más, a témával és a korszakkal foglalkozó történészek.

A tanácskozás célja, hogy betekintést nyújtson a Károlyi és a Harruckern család életébe, és utat nyisson a téma országos és nemzetközi értelmezéséhez és kutatásához – olvasható a közleményben. 

A konferenciára – amelyen a részvétel díjtalan – a muzeum@gyulakult.hu címen lehet regisztrálni május 18-ig.

Károlyi Antalné Harruckern Jozefa JOhann Georg Weikert festményén

Fotó: gyulakult.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)