Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vízutazó címmel nyílt kiállítás a Tájvízházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2022. március 23. 13:00
Vízutazó címmel nyílt kiállítás a Tájvízházban
A tárlaton a múlt és a jelen eszközei találkoznak

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Vízutazó – mérnökök, vízmesterek, gátőrök régen és ma címmel nyílt kiállítás március 22-én a Tájvízházban. A tárlaton a hosszúfoki Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban megtalálható vízügyes tárgyi emlékeket állították párba a szervezők a napjainkban használt eszközökkel.

Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR-munkatársa lapunknak elmondta: gyulai óvodás és iskolás csoportok – előzetes bejelentkezés alapján – március 23-tól április 6-ig az időszaki kiállítást ingyenesen tekinthetik meg.

– A magyar vízgazdálkodás történeti adatainak és emlékeinek gyűjtése már az 1950-es évek közepén megkezdődött. Szervezettebbé 1961-től vált, amikor az Országos Vízügyi Főigazgatóság határozatot hozott egy országos gyűjtőkörű vízügyi szakmúzeum létrehozására, a vízgazdálkodás hagyományainak állandó kiállításokon való bemutatására.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint megtudtuk, az Alföldön 1974. július 19-én a Hosszúfok I. szivattyútelep épületében nyílt meg a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum, a vízügyi múlt emlékeinek megőrzése érdekébenA Tájvízházban található korabeli eszközök a hosszúfoki múzeumból érkeztek. 

Szabó János a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a megnyitón ismertette, a szakágazati kollégáiktól kölcsönkérték a jelenleg használt eszközeiket, hogy párba állítsák azokat a régiekkel. A cél, hogy nyomon követhető legyen, milyen fejlődésen mentek keresztül az eszközök az elmúlt időszakban.

– A Tájvízház udvarán látható eszközök szinte semmit sem változtak az elmúlt 100 évben, ezeket továbbra is ugyanúgy használjuk, mint a 60-70 évvel ezelőtt itt dolgozó elődeink. A karófogó, a karóhúzó, a kézi verőkosok, a hengeres testű fadöngölő, a lapát, az ásó, a földhordó saroglya a mai napig használatos eszközök – hangzott el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szervezőktől azt is megtudtuk, a technika fejlődésével változtak az eszközök, korszerűbb lett a közlekedés, módosultak a feladatok. A hírközlés ma már mobiltelefonon, interneten történik. A kiállítótérben korabeli és mai eszközök is láthatók: telefonok, gátőri naplók, számítógépek. Ezek mellett vízrajzi távmérőhálózat, motoros fűkasza, földgyaluk, úszó nádvágó gépek segítik a munkát, de a gátőr ma is ki van téve az időjárás viszontagságainak, a járhatatlan utaknak – erről is szó esik a kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt szóló kiállításon. 

A tárlat április 17-ig tekinthető meg a Tájvízházban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2022. március 25. 15:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)