Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiváló polgár kitüntetést kapott Ökrös István állatorvos március 15-én

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2022. március 15. 14:55
Kiváló polgár kitüntetést kapott Ökrös István állatorvos március 15-én
A nemzeti ünnep alkalmából önkormányzati elismeréseket adtak át Gyulán

Tizenegyen vehettek át önkormányzati kitüntetést Görgényi Ernő polgármestertől a gyulai képviselő-testület március 15-i ünnepi ülésén. A nemzeti ünnep alkalmából elismerésben részesült Ökrös István állatorvos, önkormányzati képviselő, Japport Mátyás aranykoszorús mestertenyésztő, ácsmecster, Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának igazgató szemészprofesszora, Lúczi József nyugállományú jegyző, Gróza Anna, a Pándy Kálmán tagkórház dietetikus vezető asszisztense, a Gyulai Erkel Kórus Egyesület elnöke, Hack Gabriella, a Pándy Kálmán tagkórház humánpolitikai és titkársági osztályvezetője, a PowerBeat Ütőegyüttes, Lázárné Komócsin Ildikó, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának köztisztviselője, Bognár Mária, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár könyvtáros asszisztense, Gerebenics Pál nyugdíjas technikus, valamint Schriffert Terézia Mária, a Pándy Kálmán tagkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza, kardiológus szakorvos, főorvos.

Tizenegyen vehettek át önkormányzati kitüntetést a gyulai képviselő-testület március 15-i ünnepi ülésén

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ünnepségen a ROLE zenekar adott elő egy dalt, majd Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, mint minden nemzet a nyugati világban, úgy a magyar is megosztott, számos kérdés megítélésében, így történelmi eseményeinek értékelésében is.

Kiemelte: még így is van néhány olyan esemény, amelyet egységes tisztelet övez, ezek közé tartozik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint ugyanez igaz a szabadságharc eseményeinek hőseire is.

Hozzátette: Gyula azon magyar városok közé tartozik, amelyek a legelkötelezettebbek a szabadságharc tiszteletének kultusza iránt. Beszélt arról is, hogy a városháza dísztermének falán olyan történelmi személyiségeik portréi láthatók, akik nem csupán a fürdőváros történelmében voltak jelentősek, de életútjuk példa a jelen és a jövő nemzedékei számára, ráadásul néhányuk élete –Erkel FerencGöndöcs Benedek, Wenckheim BélaTomcsányi József – összefonódott a forradalmi eseményekkel.

Hangsúlyozta: abból, hogy az 1848-as történelmi személyiségek emlékezete ma is meghatározó Gyula városának emlékezetpolitikájában, világosan látható, hogy a mai közéleti, politikai gondolkodás gyökerei a forradalom és szabadságharc eszméiből táplálkoznak.

Kiváló polgár kitüntetést vehetett át Ökrös István állatorvos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester köszöntője után következett az elismerések átadása. Kiváló polgár kitüntetést vehetett át Ökrös István állatorvos, önkormányzati képviselő. 1944-ben született Nagyváradon, gyermekkorát Geszten töltötte, ahol rengeteg állat vette körül, 6 éves korában döntötte el, hogy állatorvos lesz. Az Erkel Ferenc gimnáziumban érettségizett, majd 1969-ben diplomázott le az Állatorvostudományi Egyetemen. Gyulán volt gyakornok, majd a Köröstáj Tsz.-nél vállalt munkát, a négyezer hektáros gazdaság állategészségügyi feladatait látta el. 1982-ben másoddiplomázott, mint baromfi-szakállatorvos, majd 1992-ben hozta létre állatkórházát, ahol eleinte szarvasmarhákkal, sertésekkel, baromfifélékkel foglalkoztak, manapság a kedvtelésből tartott állatok vannak többségben. Legkülönlegesebb páciense egy krokodil volt.

Évtizedek óta él boldog házasságban feleségével, Iványi Katalin fogorvossal, két gyermekük és három unokájuk van. 1994 óta önkormányzati képviselő, 2003 és 2006 között a Fidesz gyulai csoportjának elnöke is volt. 2016-ban Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Ökrös István Istennek, a szüleinek, feleségének – aki mindig a helyes úton tartotta – és családjának, valamint a polgármesternek köszönte meg az elismerést.

japport mátyás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Városért kitüntető címet kapott Japport Mátyás aranykoszorús mestertenyésztő, ácsmecster. Gyulán született, itt járt általános iskolába, majd Békéscsabán tanulta ki az ács szakmát. Már a szakképzése alatt dolgozott, majd 18 évesen, 1969-ben önálló ipart alakított Kétegyházán. Leszerelése után, 1974-ben már Gyulán kapott engedélyt. 1984-ben mestervizsgát tett Békéscsabán, 1990-tő a mestervizsga-bizottság tagja volt.

Neki köszönhetően újult meg a harisnyagyár kéménye, a Kisker épülete, a református templom és a polgármesteri hivatal tetőszerkezete, de volt munkája Budapesten, Nagybánhegyesen, Gödön és Szarvason is. Hobbija a galambászat: dísz- és postagalambokat tart és tenyészt, utóbbiakkal rendszeresen versenyez. Köze 30 éve a Gyulai Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének vezetője. Két gyermeke és két unokája van. Ácsmunkáját 2019-ben aranykoszorús mester, a galambászat területén végzett tevékenységét 1999-ben aranykoszorús mestertenyésztő címmel ismerték el.

Japport Mátyás a városvezetőnek, valamint azoknak köszönte meg az elismerést, akik segítették őt az élete során.

nagy zoltán zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ugyancsak Gyula Városért kitüntetést kapott Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának igazgató szemészprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1980-ban érettségizett az Erkel Ferenc gimnáziumban, 1986-ban a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi karán kapott diplomát, amely után tudását finn, német és angol klinikákon fejlesztette tovább. 1992 óta végez refraktív sebészeti műtéteket, az országban először alkalmazott fotorefraktív keratectomiát. 2013 és 2020 között az általános orvostudományi kar dékánja volt, ma a szemészeti klinikát igazgatója. Az évek során több ezer szürkehályog elleni műtétet végzett el, valamint tagja a Nemzetközi Refraktív Sebészeti Társaságnak.

2012-ben Bombay-ben megkapta az Indiai Szemorvostársaság kitüntetését, valamint Chicagóban a Nemzetközi Refraktív Sebészeti Társaság és az Amerikai Szemorvostársaság kitüntetését, az úgynevezett Casebeer-díjat, de számos hazai és külföldi díjjal ismerték el munkáját. Felesége szintén gyulai születésű, két lányuk van.

Nagy Zoltán Zsolt úgy fogalmazott, hogy meghatódott a kitüntetéstől, azt a polgármesternek és a grémiumnak, tanárainak, családjának, valamint gyulai beteginek köszönte meg.

lúczi józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A grémium Gyula Városért kitüntető címet adományozott Lúczi József nyugállományú jegyző részére. 1941-ben született Kecskeméten, később Békésre költöztek, ugyanott szerzett érettségit is, később szerszámlakatosi képesítést szerzett. 1962-ben nyert felvételt a József Attila Tudományegyetem állam- és jogtudományi karára, amely után 1967-ben, frissdiplomásként került Gyulára, a járásbíróságra, majd a KÖVIZIG-nél dolgozott.

1978-tól a városi tanács titkársági osztályvezetője lett, 1981-ben jogi szakvizsgát tett. 1991-ben Békés jegyzője lett, majd évvel később került a gyulai polgármesteri hivatalba, ugyancsak jegyzőként, amely tisztséget 1997-ig töltötte be. Közreműködője, több esetben elindítója volt a mai napig élő testvérvárosi kapcsolatoknak. 1997-ben a Pest megyei Közigazgatási Hivatal felkérésére elvállalta a hatósági főosztály vezetését, de továbbra is gyulai lakos maradt. 2000-ben a Magyar Közigazgatási Intézet tudományos kutatója lett, majd 2004-től a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási főtanácsadója.

Munkáját Árvízvédelemért emlékéremmel, valamint Deák Ferenc-díjjal ismerték el. Feleségével három gyermekük és három unokájuk van.

Lúczi József kiemelte: az összes díj közül, amelyet élete során kapott, ezt tartja a legfontosabbnak. Mint mondta, a kitüntetéssel járó pénzdíj felét a Gyulai Erkel Ferenc Kórusnak, a másik felét a kárpátaljai Szőllősgyula lakosainak ajánlja fel.

gróza anna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Gyula Városért kitüntetést kapott Gróza Anna, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházának dietetikus vezető asszisztense, a Gyulai Erkel Kórus Egyesület elnöke. Kétegyházán született, majd az Erkel Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolában szerzett érettségit, valamint általános ápoló asszisztensi végzettséget 1979-ben. Ugyanebben az évben kezdett dolgozni a gyulai kórház belgyógyászati osztályán. A következő évben felnőtt szakápolói képesítést szerzett, majd 1983-ban dietetika szakirányon diplomázott az Orvostovábbképző Intézetben. A mai napig első munkahelyén dolgozik, tanulmányait később is folytatta: 1998-ban felsőfokú számítástechnikai és szövegszerkesztő képesítést szerzett, majd a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Menedzsment Specialista szakán tanult tovább, oklevelét 2015-ben vehette át.

2002 óta tagja a Gyulai Erkel Ferenc Kórusnak. Mindig aktívan vette ki a részét sok hazai és külföldi fellépésből. Az egyesület 2017-ben elnöknek választotta. Tisztelettel és szeretettel ápolja a kórus névadója, Erkel Ferenc emlékét. Rendkívül fontosnak tartja a közösségépítést. Munkája gyümölcseként a keszthelyi Éneklő Magyarország országos minősítő hangversenyről 2019-ben Arany dicsérettel tért haza a kórus.

Gróza Anna Istennek, a családjának, a kórusnak és a képviselő-testületnek köszönte meg az elismerést. Köszönő szavai előtt a kórus egy dallal lepte meg a kitüntetett elnökét.

hack gabriella

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Városért kitüntető címet kapott a képviselő-testülettől Hack Gabriella, a Pándy Kálmán tagkórháza humánpolitikai és titkársági osztályvezetője. Gyulán született, az általános ápoló végzettség megszerzése után a gyulai kórház sebészeti osztályán kezdett dolgozni. Később megszerezte a szakoktatói végzettséget is, amely után rendszeresen oktatott, majd 1993 szeptemberében, amikor elindult helyi főiskola diplomás ápoló képzése, akkor főállásban, tanársegédként folytatta munkáját.

A képzés megkezdése előtt – országos szinten – ki kellett dolgozni azt az ápolás-kutatási metodikát, amely lehetővé tette, hogy az ápolóképzés főiskolai rangra emelkedhessen, illetve hogy az ápolás önálló tudománnyá válhasson, ebben pedig oroszlánrészt vállalt. A humánpolitikai osztály vezetése mellett részt vesz a Göndöcs Benedek Szakképző Iskola ápoló tanulóinak oktatásában. Aktívan részt vesz az orvostanhallgatók gyakorlatának szervezésében. Mentorként segíti valamennyi évfolyam hallgatóit a különböző gyakorlatok, majd a szakirány kiválasztása során. Tevékenységének köszönhetően fiatal pályakezdő orvosok választják a gyulai kórházat első munkahelyüknek, biztosítva ezáltal a város és a megye lakosságának egészségügyi szakellátását.

Hack Gabriella úgy fogalmazott, hogy felemelő érzés számára a kitüntetés, sosem gondolta volna, hogy kitüntetik a szülővárosában. Az elismerést szüleinek, a felterjesztőknek, a grémiumnak, szeretteinek és kollégáinak köszönte meg.

a powerbeat ütőegyüttes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula Városért kitüntetést kapott a PowerBeat Ütőegyüttes, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola ütős tanszakának diákjaiból alakult együttes. Az együttes a zeneiskola diákjaiból alakult, Fábián István tanár vezetésével. 2014-től az intézmény kamaraegyütteseként működtek, elsősorban klasszikus ütőhangszeres darabokat játszottak. Fábián István felfedezte a tehetséget néhány tanulóban, amelyről úgy gondolta, hogy nem csak az órai foglalkozások és szólószereplések alkalmával, hanem közös zenélés alatt is ki kellene bontakoztatni. Kezdetben a Gyulai Tankerületi Központ, majd a Kodály Programnak köszönhetően sikerült összeállítani egy olyan hangszerparkot, amely megalapozta az együttes mai hangzását.

Az együttes létszáma jelenleg 10-12 fő, játszanak népzenei, népszerű komolyzenei feldolgozásokat, régebbi magyar, külföldi és mai slágereket egyaránt, ügyelve az igényes megszólalásra, és a sajátos, csak rájuk jellemző hangszerelésre. A 2016-tól egyre gyarapodó fellépések száma szükségessé tette, hogy saját nevet válasszanak. Akkoriban vették fel a PowerBeat Ütőegyüttes nevet, amit napjainkban is használnak. Sikereik köze tartozik a 2019-es Erkel Diákünnepeken való részvétel, ahol két kategóriát is megnyertek, 2021-ben pedig Békés megyei Prima-díjat kaptak.

Fábián István kiemelte: úgy érzik magukat, mintha egy mesében lennének, majd köszönetet mondott a képviselő-testületnek az elismerésért.

gerebenics pál

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Gyula Városért kitüntetést kapott Gerebenics Pál, nyugdíjas technikus. Gyulán született, tanulmányait az Erkel Ferenc gimnáziumban és a szentesi Pollák Antal Erősáramú Ipari Szakközépiskolában végezte, ahol villamosenergiaipari technikusi képesítést szerzett. 20 éves korában a Jókai Színházban kezdett dolgozni, mint világosító, az ott töltött évek alatt lehetősége nyílt arra, hogy a Színház és Filmművészeti Főiskolán a fény-, hang- és színpadtechnikusi szakot elvégezze. 1975-től részt vett az Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadtechnikai kialakításában, ahol azután 18 évig dolgozott műszaki vezetőként.

1971-ben dolgozott először a Gyulai Várszínházban, ahol azóta is, 50 éve, minden nyáron aktív résztvevője a várszínházi életnek. A nyári évad előkészületei és utómunkálatai mellett gondoskodik az évad fény- és hangtechnikai szolgáltatásának zavartalanságáról, emellett sokáig dolgozott a kamaratermi rendezvényeken is. 2010 óta a különböző városi rendezvények – advent, Virágos Vasárnap, Végvári Napok – külső helyszíneinek megvalósításához nyújt aktív segítséget. Feleségével 47 éve élnek házasságban, két fiuk és egy unokájuk van.

Gerebenics Pál a Gyulai Várszínháznak és a grémiumnak köszönte meg a kitüntetést, mint mondta, még sokáig szeretne részt venni a teátrum életében.

lázárné komócsin ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A grémium Gyula Város Szolgálatáért címet adományozott Lázárné Komócsin Ildikónak, a Gyulai Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának köztisztviselőjének. Szeghalmon született, ott is érettségizett, valamint szerzett szakképesítést gépírásból 1994-ben. 1997-ben a szarvasi főiskolán óvodapedagógusként diplomázott. 2006-ig dolgozott a füzesgyarmati óvodában, majd Gyulán, a polgármesteri hivatalban lett szociális ügyintéző. Pályafutása során közigazgatási alapvizsgát, majd szakvizsgát tett, illetve folyamatosan részt vesz a munkaköréhez kapcsolódó szakmai továbbképzéseken, 2019-ben jegyzői dicséretben részesült.

Szociális ügyintézőként fő feladata a családi segélyezések ügyintézése a kérelmezőkkel történő kapcsolatfelvételtől – a döntés-előkészítésen át – az utánkövetésig. 15 éves szakmai tapasztalata és képzések során elmélyített ismeretei, valamint a hatósági ügyekben való jártassága biztos tudást jelentenek számára a jogszerű ügyintézés során. Férjével 1998 óta élnek házasságban, két lányuk van.

Lázárné Komócsin Ildikó megköszönte, hogy érdemesnek találták az elismerésre, valamint gratulált a többi díjazottnak.

bognár mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Gyula Város Szolgálatáért kitüntetést kapott Bognár Mária, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár könyvtáros asszisztense. Gyulán született, az Erkel Ferenc gimnáziumban szerzett érettségit 1981-ben. Előbb az IBUSZ-nál dolgozott, majd 1982-től a városi könyvtár munkatársa lett. 1984-ben kiváló eredménnyel végzett el egy könyvtárkezelői tanfolyamot Szegeden. Gyermekei születése után 2002-ben tért vissza a bibliotékába, ahol elsődleges feladata gyulavári fiókkönyvtár működtetése lett, amely mellett aktív részesévé vált a városrész kulturális életének, rendszeres résztvevője a helyi ünnepségeknek, zsűritagja az iskolai vers- és prózamondó vetélkedőknek, szervezi a gyermekcsoportok számára a könyvtárbemutatásokat, rendezvényeket, könyvtári órákat.

Közösségi kezdeményezésre elindította a helyi baba-mama klubot – amelynek tevékenységéről előadást is tartott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai napján –, majd a Gyulavári Kézimunka Szakkört, valamint neki volt köszönhető az is, hogy a könyvtár „Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása” című projektjében e két közösség sikeres programsorozatot bonyolított le. A kézimunka szakkör rendszeresen takarókkal, sapkákkal támogatja a kórház koraszülött osztályát, valamint több kiállítást is szerveztek már. Három gyermeke és három unokája van.

Bognár Mária köszönetet mondott a könyvtár vezetőinek, kollégáinak, hiszen – ahogy fogalmazott – ők egy csapat, a Gyulavári Kézimunka Szakkör tagjainak, valamint gyermekeinek, menyeinek és vejének, valamint unokáinak.

Schriffert Terézia Mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A dr. Gyarmati István-díjat 2022-ben Schriffert Terézia Mária, a Pándy Kálmán tagkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza, kardiológus szakorvosa, kórházi főorvosa kapta meg. Gyulán született, ahol 1974-ben érettségit tett, majd 1980-ban Szegeden szerezte meg orvosi diplomáját. 1984-ben csecsemő- és gyermekgyógyász-, 1991-ben csecsemő- és gyermekkardiológiai szakvizsgát tett, 2002-ben pedig lipidológus licenc vizsgát, majd 2012-ben felnőtt transtoracalis echokardiográfia licenc vizsgát tett.

1980-ben kezdett el dolgozni a gyulai kórház gyermekosztályán, ahol 1995-ben kapott főorvosi kinevezést, 1999 óta Sarkad alapellátásában is dolgozik háziorvosként. Nagy szakmai tapasztalattal és jártassággal rendelkezik az obesitas, hypertonia illetve a veleszületett szívbetegségek szakellátásában. Gyermekkardiológiai ismereteit folyamatosan bővítette kongresszusokon, illetve országos intézményekben, előadóként és hallgatóként egyaránt. Folyamatosan felkészíti és további szakmai képzésre ösztönzi fiatalabb kollégáit. A gyógyítás és a tudomány felé alázattal, a beteg gyermek és családja iránt maximális szolgálattal áll. A kardiológiai szaktudást igénylő gyermekek ellátását – saját érdekeit is háttérbe szorítva – szívvel-lélekkel végzi, gyakran éjszakai riasztás alkalmával is.

Schriffert Terézia Mária szüleinek, valamint kollégáinak mondott köszönetet. Mint mondta, mindig arra törekedett, hogy segítse az embereket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)